Programma Veteranendag 2016

16 juni 2016

Zaterdag 25 juni is het de twaalfde Nederlandse Veteranendag in aanwezigheid Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert in Den Haag. Nederland telt ruim 117.000 veteranen. Veteranendag is een jaarlijks eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Dit jaar is er speciale aandacht voor de winnares van de Schrijfwedstrijd ‘Schrijf een brief aan een veteraan’, medaillewinnaars van de Invictus Games en veteranen Dutchbat III. Voor het eerst vindt een voetbaltoernooi voor militaire veteranen plaats in het Kyocera-stadion.

PROGRAMMA

09:00 uur
Festivalterrein Malieveld open voor iedereen. Met o.a. ontmoetingsplekken voor veteranen, militaire voertuigen, boeken en kunst van veteranen, F16-simulator en informatiemarkt. Voor kinderen is er de Kids Corner met o.a. klimtoren en hindernisbaan. Daar ook een speciale plek voor de winnende brief schrijfwedstrijd en het stripboek Op Missie 2.

10:20 uur
Muzikaal en filmisch programma in Ridderzaal
voor genodigden met o.a. Z.K.H. Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert, zangeres Anneke van Giersbergen, ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht, veteranen Dutchbat III, atleten Invictus Games, winnaar schrijfwedstrijd en dragers Militaire Willems-Orde.

11.00 uur
Optreden NS Harmonieorkest
Centraal Station Den Haag. Start optredens muziektent Malieveld met o.a. veteraan Dennis Kroon, Renee van Bavel, DJ Lars Filippo en Wieteke van Dort.

11:30 uur
Ceremonie op het Binnenhof
voor genodigden. Uitreiking herinneringsmedailles aan 70 veteranen net terug van missie en na afloop overhandiging boekje mooiste inzendingen schrijfwedstrijd aan Z.M. Koning Willem-Alexander door klas Gooise Praktijkschool Hilversum. Aankomst Kids Trike Day op Malieveld.

12.00 uur
Aankomst veteranen motorrijders
op Malieveld

13:15 uur
Start defilé
door Haagse binnenstad en fly-past voor iedereen toegankelijk.

14:30 uur
Start optredens hoofdpodium Malieveld
met  O’G3NE, Koninklijke Militaire Kapel en Boston Tea Party.

18:00 uur
Einde
programma Malieveld

Veteranen Dutchbat III en Invictus-atleten
Tijdens Veteranendag 2016 wordt speciaal stilgestaan bij de missie Dutchbat III en de prestaties van de Nederlandse afvaardiging aan de Invictus Games. Dutchbat III-veteranen zijn speciaal genodigd in de Ridderzaal en op het Binnenhof. In het defilé lopen ze in de voorste gelederen. Bovendien wordt voor hen op het Malieveld het Srebrenica-lied van zangeres Renee van Bavel samen met de Fanfare Bereden Wapens uitgevoerd. Ook deelnemers aan de Invictus Games lopen mee in de kopgroep van het defilé. Het Nederlandse team haalde afgelopen mei in Orlando 17 medailles binnen.

Schrijfwedstrijd Veteranendag 2016: ‘Schrijf een brief aan een veteraan’
We ontvingen meer dan duizend brieven van basisscholen en middelbare scholen uit heel Nederland. Na een gastles van een veteraan schreven leerlingen een brief. De brieven stonden bol van vragen, familieverhalen over oorlog en vrede, en toekomstdromen. Uit alle inzendingen is de brief van Aisha (15 jaar) van de Gooise Praktijkschool uit Hilversum door de jury gekozen als mooiste en meest ontroerende brief, omdat: ‘uit de brief buitengewone waardering spreekt voor veteranen van iemand die zelf een oorlog heeft meegemaakt.’ Drager Militaire Willems-Orde majoor Marco Kroon schreef een antwoord namens alle Nederlandse veteranen. Op Veteranendag biedt Aisha met haar klas een boekje met de mooiste brieven aan aan de koning. Aisha is samen met haar hele klas de hele dag VIP-gast. In de Kids Corner op het Malieveld krijgen de brieven van Aisha en Marco Kroon een speciale plek.

Muziek
Ook dit jaar draagt een aantal muzikanten en artiesten bij aan Nederlandse Veteranendag. Zangeres Anneke van Giersbergen treedt op in de Ridderzaal met een ensemble van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en zingt het Wilhelmus tijdens de medaille-uitreiking op het Binnenhof. Veteraan en zanger Dennis Kroon schreef de muziek voor de televisie- en radiospot van Veteranendag en treedt op het Malieveld op. Op het hoofdpodium speelt de Boston Tea Party nummers uit de Veteranen Top 50 2016, daarna komt de Koninklijke Militaire Kapel op met O’G3NE.

Overige bijzonderheden
Ieder jaar komen duizenden bezoekers per trein naar Veteranendag. In de ochtend heet het NS Harmonieorkest hen welkom met een optreden voor station Den Haag Centraal.
Tijdens de eerste editie van het  Veteranendag Voetbaltoernooi nemen 15 teams van militaire veteranen het tegen elkaar op in het Kyocera-stadion. Het winnende team speelt tegen een team van ADO-veteranen. Op het Malieveld wordt een compilatie van hoogtepunten uit het toernooi getoond.
Motorvereniging Dutch Marines Brotherhood komt dit jaar met hun Kids Trike Day naar het Malieveld. Met de jaarlijkse Kids Trike Day bezorgen de motorrijders kinderen van overleden veteranen en veteranen met lichamelijke of psychische klachten een onvergetelijke dag door ze mee te nemen op een dagje uit achterop de motor. Aan de tocht doen ongeveer 50 motoren mee.

Tip: De Veteranendag-app met alle informatie over de dag zelf in de Play Store en App Store.

Speciale informatie voor pers:
Voor informatie over de Nederlandse Veteranendag kunt u terecht bij de woordvoerder Veteranendag Koos Sol, 06-53958039 / sol@veteranendag.nl

Zoekt u een verhaal van een veteraan? Voor contact met veteranen of voor mogelijkheden tot interviews kunt u contact opnemen met Mieke Hageman, 020-5205280 / 06-41209059 / miekehageman@bkb.nl.

Voor persaccreditatie tijdens Nederlandse Veteranendag op 25 juni 2016 geldt:

  1. Accreditatie is nodig om gebruik te kunnen maken van de persfaciliteiten in de Ridderzaal en de hal van het Binnenhof (beperkt, zie punt 3), tijdens de medaille-uitreiking op het Binnenhof (punt 4) en bij het defileerpunt aan de Kneuterdijk (punt 5).
  2. Accreditatie aanvragen is mogelijk tot 23 juni 15.00 uur. Aanmelden bij BKB: Mieke Hageman, 020-5205280 / miekehageman@bkb.nl. Bij aanmelding s.v.p. naam, organisatie, medium, telefoon en e-mailadres doorgeven. Daarnaast aangeven tot welke locaties u toegang wenst.
  3. Ridderzaal en onthulling monument Staten-Generaal: Voor beeldmateriaal van de ceremonie in de Ridderzaal en de onthulling van het monument in de hal van het Binnenhof 1a wordt een poolregeling toegepast. De NOS verzorgt het materiaal, aanvragen daarvoor tot 24 juni 12.00 uur bij de NOS, Jessica Stam, 035- 6772804. Voor de foto pers is een poolregeling vastgesteld. De volgende media kunnen een fotograaf aanmelden: ANP, Hollandse Hoogte, Reuters Thompson, AP, Getty Images, één royalty fotograaf. Voor de schrijvende pers is een aantal plekken in de zaal gereserveerd.
  4. Medaille-uitreiking Binnenhof: Op het Binnenhof is een prak voor pers opgesteld. De uitreiking van de medailles kan onder begeleiding van dichterbij worden gevolgd. Vrije toegang op het Binnenhof is niet mogelijk.
  5. Defilé: De route van het defilé is, behoudens de aanwijzingen van de politie en regelingsautoriteiten, vrij te benaderen. Het meelopen tussen of achter de defilanten is niet mogelijk. Op het defileerpunt aan de Kneuterdijk wordt voor camera/foto een gelegenheid op hoogte aangeboden, schuin tegenover het defileerpunt, naast de NOS-studio. Op tribune F, aan de andere zijde van de straat, is een beperkte gelegenheid voor fotografen die een andere invalshoek willen. N.B. heen-en-weer lopen/oversteken tijdens het defilé is niet mogelijk.
  6. Malieveld: Het Malieveld is vrij toegankelijk, in de infotent bij de ingang bevindt zich de persbalie. Nadere aanwijzingen ter plaatse.
  7. Perspassen: Perspassen voor de Ridderzaal en onthulling monument Staten-Generaal kunnen 25 juni vanaf 08.30 uur worden afgehaald voor de bomcheckpoort ingang Plein. Overige perspassen kunnen op 25 juni vanaf 09.00 uur bij de persbalie in de Infotent op het Malieveld worden afgehaald.