Veteranendag 2016

Veteranendag 2016 geslaagd: tevreden bezoekers en hoge kijkcijfers. De buiten verwachting toch zonnige editie 2016 van de Nederlandse Veteranendag, deed het goed.

Veteranendag 2016

Veteranendag 2016 geslaagd: tevreden bezoekers en hoge kijkcijfers. De buiten verwachting toch zonnige editie 2016 van de Nederlandse Veteranendag, deed het goed.

Maar liefst 95.000 bezoekers bezochten de dag in Den Haag, op het Malieveld of langs de route van het defilé. In het programma ruimte voor serieuze zaken, zoals het lied Srebrenica voor de Dutchbat3 veteranen, sport en spel voor de kids en een gezellig, druk bezocht optreden van een zeer betrokken O’G3NE.

In het defilé, afgenomen door Z.M de Koning, liep Dutchbat3 in de kopgroep, samen met de veteranen die recent mee hebben gedaan aan de internationale militaire sportwedstrijd Invictus Games, een idee van de Britse prins Harry. Nieuw was ook het detachement van de Defensie Beveiligings- en Bewakingsorganisatie en het detachement Reünisten Onderzeedienst. In totaal liepen zo’n 4200 personen mee: veteranen, muziekkorpsen en actief dienende militairen.

In de Ridderzaal sprak de minister-president, vooral over de situatie rond Dutchbat3 en zong Anneke van Giersbergen de sterren van de hemel. In het programma werden drie veteranen voorgesteld die hun ervaringen goed kunnen inzetten in het hier en nu, in werk of persoonlijke omgeving. Op het Binnenhof werden meer dan 70 veteranen onderscheiden voor hun recente inzet. Vier veteranen werden naar voren gehaald en gedecoreerd door onder andere de minister-president. Om de samenvatting van de Ridderzaalceremonie te bekijken, klik op Ridderzaalceremonie 2016.

Tijdens de eerste editie van het Veteranendag Voetbaltoernooi namen 15 teams van militaire veteranen het tegen elkaar op in het Kyocera-stadion. Het winnende team speelde tegen een team van ADO-veteranen. Voor een compilatie van hoogtepunten uit het toernooi, klik op 1e editie veteranenvoetbalwedstrijd.

Niet alleen in Den Haag keken veel mensen, de uitzendingen  van de NOS werd ook goed bekeken. De live-uitzending ’s-middags trok 201.000 kijkers, de avondsamenvatting bijna 300.000. Om deze uitzending terug te kijken, klik op NOS Nederlandse Veteranendag 2016.

Van dit evenement zijn ook foto’s gemaakt die online te bekijken zijn, klik op Foto’s NLVD online. Kijk ook naar de gemaakte Timelapse van het evenement op het Malieveld (achtergrondmuziek Renee van Bavel).

Een aantal ontvangen reacties over deze dag kunt u hier teruglezen.