Witte Anjer Ontwerp 2020

Dit jaar namen tien alumni van de Koninklijke Academie voor Beelden Kunst in de Haag deel aan een ontwerpwedstrijd om te bepalen wie de eer zou krijgen de prijs van dit jaar te mogen ontwerpen. De deelnemers waren: Aref Dashti, Hatice Kilinc, Bianca Meilof, Gabriel Holysz, Anna Sitnikova, Maria Beaumaster, Pien Post, Maja Pop Trajkova, Zsofia Kollar en Tommy de Moor. Zij begonnen begin april aan de wedstrijd met een introductie van veteraan en Witte Anjerprijs winnares 2019 Maaike Hoogewoning en oud jurylid Dayrohn Wiesken. Beide veteranen vertelden hun persoonlijke verhaal en wat de Witte Anjer Prijs voor hun betekent. De kunstenaars kregen twee maanden de tijd om een concept uit te denken voor de jurydag op 30 juni.

Tijdens de jurydag op dinsdag 30 juni presenteerden alle kunstenaars hun concepten aan de vijf koppige jury bestaande uit: Angelien Eijsink, Jan Rijken, Joost Roozekrans, Stef Fridael en Jaap Willem Kleijwegt.

Zsofia Kollar werd uiteindelijk gekozen tot winnares. Haar ontwerp zal op 22 oktober uitgereikt worden aan de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2020. Zsofia deed mee aan de wedstrijd omdat zij het belang inziet van erkenning en waardering voor veteranen. ‘Het is een bijzondere uitdaging om een betekenisvol object te creëren voor iemand die heeft bijgedragen aan onze vrijheid en veiligheid terwijl hij/zij het leven riskeerde. Vrijheid betekent voor mij veiligheid en vertrouwen, waar individuen vrij zijn in zelfexpressie. Waar positieve rechten de groei van een samenleving waarborgen of individuele ontwikkeling stimuleren. Vrijheid is acceptatie en groei.’

Winnares ontwerp Witte Anjer Prijs 2020 Zsofia Kolla

Foto 05 Veteranen-Award_ Fotograaf Kwadwo Amfo
Fotograaf Kwadwo Amfo

“Ik doe mee aan deze wedstrijd omdat ik het belang zie van de waardering voor veteranen. Dit in combinatie met het maken van een kunstwerk voor een event waar kunst normaal niet zo gauw te vinden is, sprak me aan.”

Zsofia Kollar uit Hongarije ontwerpt dit jaar de Witte Anjer Prijs die 22 oktober 2020 namens het Nationaal Comité Veteranendag uitgereikt zal worden tijdens de tweede Veteranen Verhalendag. De witte anjer staat voor erkenning en waardering voor Nederlandse veteranen die in het verleden en nu zijn uitgezonden naar vredesmissies. De witte Anjer Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die bijzonder verdienstelijk was in het leven van de groep – of individuele – veteranen.

In Zsofia’s ontwerp is duidelijk de witte anjer terug te zien. De anjer ontspringt vanuit een cirkelvormige staaf met daarin de vingerafdrukken van veteranen. Op deze manier krijgt de prijs een persoonlijk lading. Het geheel is gemaakt van een zwaar metaal en weegt ongeveer 5kg. Het zware voorwerp staat symbool voor het belang van de missies die veteranen uitvoeren en het gewicht dat zij hierna vaak met zich meedragen. De Witte Anjer Prijs wordt op 22 oktober 2020 uitgereikt aan iemand die een bijzondere rol speelt voor veteranen in Nederland.

Foto 03 Veteranen-Award_ Fotograaf Kwadwo Amfo LR
Fotograaf Kwadwo Amfo