Witte Anjerperkje-Ambassadeur

Pascal van der Voort is op dit moment de enige Witte Anjerperkje-Ambassadeur van het Nationaal Comité Veteranendag. Als ambassadeur zal hij zich inzetten om elke gemeente aan te sporen een Witte Anjer Perk aan te leggen ter ere van de veteranen in Nederland. Door zijn persoonlijke affectie met de Witte Anjer, veteranen en de veteranengemeenschap en bovendien zijn inzet en netwerk is hij ambassadeur geworden.

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In juni 2019 legde de gemeente Leeuwarden als eerste gemeente in Nederland een Witte Anjerperkje aan, om hun veteranen te eren en te waarderen. Dit speciale perk bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag. Het Nationaal Comité Veteranendag is sindsdien actief op zoek naar andere Nederlandse gemeenten om het voorbeeld van de gemeente Leeuwarden te volgen. Dit werd al gedaan door de gemeenten: Leeuwarden, Den Haag, Amsterdam, Nieuwkoop, Wassenaar, Vleuten-De Meern, Uitgeest, Castricum, Limmen, Terneuzen, Hulst, Hoogerheide, Bergen op Zoom, Tilburg, Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis) en Enschede. Met behulp van de ambassadeurs zal dit rijtje het komende jaar hopelijk worden uitgebreid.

Pascal van der Voort, ambassadeur van het Witte Anjerperkje

‘Een klein gebaar kan heel veel erkenning geven, dat moeten we niet vergeten.’
Pascal van der Voort

Pascal van der Voort vindt het een grote eer om één van de drie ambassadeurs te worden van de Witte Anjerperkjes. Pascal is 39 jaar, woont in Eindhoven en is veteraan. Zijn vader heeft 6 jaar bij de marine gezeten en onder andere op de Karel Doorman (R81) gevaren. Pascal is zelf bij de onderzeedienst gekomen en is drie keer uitgezonden, waarvan twee onder de vlag Enduring Freedom in het Midden-Oosten en een keer onder de vlag van een speciale operatie. De Witte Anjer is voor hem heel belangrijk en zijn bijna 11-jarige zoontje heeft daarin een belangrijke rol voor hem. “Mijn zoontje is zich nu bewust van wat de Witte Anjer inhoudt en op het moment dat hij die draagt is hij zich er bewust van wat de betekenis is, en wat je uitdraagt. Het staat eigenlijk los van wat het voor jou betekent. Een klein gebaar kan heel veel erkenning geven, vergeet dat niet.” Zo ook de Witte Anjerperkjes waar hij zich extra voor gaat inzetten. Want als Pascal zich ergens in vastbijt, laat hij het niet snel meer los.

Pascal van der Voort als ambassadeur van het Witte Anjerperkje in Eindhoven