verhalen

Genomineerde Witte Anjer Prijs 2024: "Het voelt voor mij niet eens als vrijwilligerswerk"

Monty Swart begon in 2005 bij Defensie en ging in 2009 met de Quick Reaction Force op missie naar Afghanistan. In 2012 zwaaide hij af en in de jaren erna kampte hij met posttraumatische stress. Terwijl hij bij de gemeente Edam-Volendam opklom tot assistent teamleider van de gehele buitendienst, kwam hij de ziekte te boven. Inmiddels geeft hij leiding aan 88 mensen. Hij is een van de drijvende krachten achter het veteranennetwerk in de gemeente en in het Young Fire and Rescueteam. Daarin maken jongeren kennis met het werk van politie, brandweer, reddingsbrigade, gemeente en Defensie.

Dat Monty ondanks zijn drukke baan en zijn ziekte zoveel doet voor de mensen om hem heen, was reden voor burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam om hem te nomineren voor de Witte Anjerprijs. Hij werd er een beetje door overvallen en het gaat hem er ook niet om om te winnen: ‘Het voelt voor mij niet eens als vrijwilligerswerk. Je doet het gewoon voor elkaar en het geeft je zelf ook kracht.’

Zijn inzet voor veteranen komt op allerlei verschillende manieren tot uiting. Van het organiseren van de deelname aan de Invictus Games en de gezamenlijke deelname aan Veteranendag, tot activiteiten met de veteranen binnen de gemeente op 4 mei en hulp aan individuele veteranen die dat nodig hebben. Zo was er laatst een veteraan uit de oudere generatie zwaar gevallen. Die moest maandenlang revalideren. Toen heeft Monty geregeld dat de buitendienst even het straatje wat verlengde naar zijn achterdeur, zodat hij sneller naar huis kon om in zijn eigen omgeving verder te herstellen. 

Monty zorgt ervoor dat er oog blijft voor de oudere generaties veteranen. In Edam-Volendam zijn er nog 7 Nieuw-Guinea veteranen in leven. Die worden binnenkort in het zonnetje gezet met een speciale bijeenkomst. Het is een teken van het onderlinge respect dat er tussen de verschillende generaties veteranen is.

Dat respect ontmoeten ze ook steeds meer vanuit niet-veteranen. ‘Vorig jaar zaten we na Veteranendag met de hele groep in ons pak op een terras aan de Dijk. Een Volendammer die zelf geen link had met het leger, stond erop dat we de hele avond op zijn rekening dronken. Het gaat ons natuurlijk niet om het geld, maar de waardering die daaruit sprak deed ons veel.’

Wie wint de Witte Anjer Prijs 2024?

Het Nationaal Comité Veteranendag reikt sinds 2018 jaarlijks de Witte Anjer Prijs uit voor mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen. De Witte Anjer is een symbool van waardering voor alle Nederlandse veteranen. De steun van naasten kan ontzettend belangrijk zijn voor veteranen. Denk aan de oprichter van het veteraneninloophuis, een ondersteunend thuisfront, een burgemeester die zich elk jaar extra inzet om een prachtige lokale Veteranendag te organiseren of simpelweg de buurman/buurvrouw die altijd klaarstaat.