verhalen

Genomineerde Witte Anjer Prijs 2024: "Onze manier van communiceren is zo uniek, dat dat gelijk de-escalerend werkt."

Veteraan Freddy Boonstra heeft Defensie nooit helemaal losgelaten. Bij zijn werk bij de politie Assen zag hij dat veel veteranen in aanraking kwamen met de politie. Hij startte het initiatief NOVA-NL, waarbij deze veteranen worden ondersteund door veteranen die bij de politie zijn gegaan: “Als je elkaar van veteraan tot veteraan de hand schudt, haal je de angel uit de situatie.”

Freddy Boonstra werd in 1997 als medewerker logistiek en brandstofvoorziening uitgezonden naar Bosnië en in 1999 als chauffeur naar Kosovo. Daarna kwam hij terecht bij de politie, waar hij hoofdagent werd in Assen. Bij deze functie merkte hij dat veteranen vaak in aanraking kwamen met de politie. “Bij veteranen zie je vaak terugkerende problematiek, zoals winkeldiefstal wanneer het geld op is of huiselijk geweld door middelengebruik en verslaving. Zij liepen steeds tegen problemen aan. Ik heb geprobeerd om daar een stokje voor te steken.”

NOVA-NL bestaat inmiddels zestien jaar, wordt ondersteund door het Veiligheidshuis, de GGZ en de Koninklijke Marechaussee en telt ruim 190 collega’s door het hele land heen. Wanneer een veteraan met de politie te maken krijgt, wordt er een collega-veteraan opgeroepen die het gesprek aangaat. “Ik heb iets gecreëerd tussen defensie en de politie in. Als er een veteraan in de problemen komt, drinken we een kop koffie en kijken we waar het probleem zit. Zo kan je de problemen tackelen en oplossen. Onze manier van communiceren is zo uniek, dat dat gelijk de-escalerend werkt.”

Het kameraadschap, wat in Freddy’s ogen uniek is aan het werken bij Defensie, duurt zo ook na de missies voort. “Met een van de veteranen had ik een dusdanige band dat hij goed terecht kwam. We belden ook veel met elkaar. Door de omstandigheden is hij helaas overleden. Toch ben ik heel blij dat ik hem af en toe een bloemetje heb kunnen geven wanneer hij een paar jaar uit de misdaad bleef. Het is heel belangrijk om ook goed gedrag te belonen. Als je daarmee uit de problemen blijft, ben ik de beroerdste niet om te helpen.”

Wie wint de Witte Anjer Prijs 2024?

Het Nationaal Comité Veteranendag reikt sinds 2018 jaarlijks de Witte Anjer Prijs uit voor mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen. De Witte Anjer is een symbool van waardering voor alle Nederlandse veteranen. De steun van naasten kan ontzettend belangrijk zijn voor veteranen. Denk aan de oprichter van het veteraneninloophuis, een ondersteunend thuisfront, een burgemeester die zich elk jaar extra inzet om een prachtige lokale Veteranendag te organiseren of simpelweg de buurman/buurvrouw die altijd klaarstaat.