verhalen

Genomineerde Witte Anjer Prijs 2024: "Bij elk weerzien gaat het verhaal verder waar ze waren gebleven"

‘Wij willen ook een Carla die helpt bij onze reünies’, klonk het bij het Regiment Huzaren van Boreel toen Carla de Vet haar organisatiekracht liet zien bij de reüniecommissie eskadron 1-2, één van de vele reüniecommissies van het regiment. Inmiddels zet ze zich al meer dan 15 jaar in. Eerst voor de afzonderlijke reünies, later voor een gezamenlijke reünie voor alle Indiëveteranen. Daarom is zij, namens alle actief dienende militairen en veteranen van het Regiment Huzaren van Boreel, voorgedragen voor de Witte Anjer Prijs.

Tweeëntwintig jaar geleden ging er een wereld voor Carla open toen zij trouwde met een Indiëveteraan. Ze bezocht samen met hem reünies, herdenkingen, Nederlandse Veteranendag en Landmachtdagen. Helaas sloeg het noodlot toe en overleed haar man plotseling in 2008. Toen kort daarop ook de voorzitter van de reüniecommissie van haar man, reüniecommissie eskadron 1-2 Huzaren van Boreel, overleed, viel er een gat wat Carla kon vullen. 

In 2009 werd Carla landelijk contactpersoon voor alle Indiëveteranen van Regiment Huzaren van Boreel. In datzelfde jaar besloot ze om reservist te worden bij de Nationale Reserve: ‘Dat gaf ook een extra bijzondere laag. Het meest bijzonder aan de reünie vind ik als de mannen aankomen en elkaar vol ontroering begroeten. Dat is hartverwarmend om te zien. Die mannen zijn zo blij dat er nog een mogelijkheid is om bij elkaar te komen. Hoe lager de aantallen, hoe dierbaarder de reünie is. Bij elk weerzien gaat het verhaal verder waar ze gebleven waren en dat is heel bijzonder.’

Na al die jaren van inzet benoemde de Regimentscommandant Carla in 2019 tot Regimentsmatrone voor de zorg voor de veteranen. In 2020 ontving Carla vervolgens een Koninklijke Onderscheiding van de minister van Defensie voor het werk wat zij voor veteranen heeft verricht: ‘Daar ben ik ongelooflijk trots op. Er wordt vaak tegen mij gezegd dat ik zoveel bijzonders heb gedaan. Voor mijn gevoel is het niet zo groots. Ik vind het vooral zo belangrijk dat ook de veteranen die de 90 zijn gepasseerd die erkenning voelen die ze verdienen.’ 

 

‘Afgelopen jaar kreeg ik een heftige diagnose en is het onzeker hoelang ik nog te leven heb.’ Ondanks dat Carla ernstig ziek is, geeft ze haar werk voor de veteranen niet op en vindt ze het extra bijzonder om juist nu, deze nominatie nog mee te mogen maken.

Wie wint de Witte Anjer Prijs 2024?

Het Nationaal Comité Veteranendag reikt sinds 2018 jaarlijks de Witte Anjer Prijs uit voor mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen. De Witte Anjer is een symbool van waardering voor alle Nederlandse veteranen. De steun van naasten kan ontzettend belangrijk zijn voor veteranen. Denk aan de oprichter van het veteraneninloophuis, een ondersteunend thuisfront, een burgemeester die zich elk jaar extra inzet om een prachtige lokale Veteranendag te organiseren of simpelweg de buurman/buurvrouw die altijd klaarstaat.