verhalen

Mee Op Missie met Dennis Kroon: 'Van de eerste keer mortiervuur schrik je je kapot'

Dennis Kroon is Bosnië-, Afghanistan- en Irak-veteraan. Tijdens die laatste missie kreeg hij regelmatig te maken met mortiervuur en kwam een collega om het leven bij een vuurgevecht buiten de poort. In Mee Op Missie praat Dennis met collega veteraan Dayrohn Wiesken en presentator Alex Klusman over bang zijn, waardering krijgen, kameraadschap en de kracht van muziek.

Vijf vragen aan Dennis:

Veteranendag gaat over erkenning en waardering van veteranen. Is waardering belangrijk voor jou?

Dennis: “De eerste keer dat ik direct met waardering te maken kreeg, was tijdens de opnames van The Voice of Holland in 2014. Ik wist niet dat de jury naar mijn werk zou vragen. Toen ik vertelde dat ik militair was, kreeg ik tot mijn stomme verbazing een staande ovatie, van de jury en de zaal. Dat vond ik een soort van mooi, maar ook ongemakkelijk. Ik heb altijd gewoon mijn werk gedaan en dat vond ik bijzonder om te doen. Maar ik heb niet vier wereldoorlogen gewonnen en draag ook geen zes rijen dapperheidsonderscheidingen.”

Ben je ooit onzeker of bang geweest op missie? 

“Ik zal niet liegen: er zijn echt wel momenten geweest dat ik bang was. Gelukkig kan ik ook goed relativeren. De eerste keer dat je onder mortiervuur komt te liggen, schrik je je helemaal kapot. Maar er waren perioden in Irak dat het om de dag raak was en dan wordt het snellen naar de bunker en het koppen tellen na afloop ook een soort routine. Dan zaten we na een half uurtje gewoon weer rond het kampvuur muziek te maken.”

‘In Irak zaten we in onze vrije tijd regelmatig te jammen rond het kampvuur’

Welke rol speelt muziek in jouw leven?  

Dennis: “Muziek is belangrijk, ook voor militairen op missie. Het geeft je troost, kracht en energie. In Irak zaten we in onze vrije tijd regelmatig te jammen rond het kampvuur. We hadden daar best een moeilijke periode, vooral toen een van onze kameraden sneuvelde in een vuurgevecht buiten de poort. Tijdens zijn herdenkingsdienst draaiden we The Scientist van Coldplay. Dat nummer is nog steeds heel waardevol voor mij. Het doet me terugdenken aan de mooie en bijzondere tijd die ik had op missie.”

Hoe kijk jij terug op je uitzendingen?

“Als ik zeg dat ik met veel plezier terugkijk naar een uitzending, vinden mensen dat vaak gek. Maar dat is echt hoe ik het zie. Ik heb daar zoveel geleerd, van elkaar en ook van mezelf. Ik heb daar vriendschappen opgedaan, gasten waar ik de rest van mijn leven op kan rekenen. Dat vind ik zo bijzonder.”

‘Veteranendag is gewoon liefde’

Wat betekent Veteranendag voor jou?

Dennis: “Veteranendag betekent voor mij een dagje ouwe jongens krentenbrood. Ik heb best veel eenheden gediend, dus ik kom overal mensen tegen die ik de afgelopen 26 jaar heb leren kennen. Door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne komt er wel wat meer gewicht te hangen aan het werk wat we doen. Die waardering is mooi, maar ik heb eigenlijk meer met mensen en herinneringen. Mooie verhalen ophalen met een biertje erbij. Je ziet op Veteranendag alleen maar glimlachen. Veteranen, jong en oud komen met elkaar in contact. Generaties die met elkaar verbonden zijn. Veel veteranen nemen ook hun familie mee. Het is misschien niet heel stoer om te zeggen als militair, maar Veteranendag is gewoon liefde.”

Mee Op Missie met Dennis Kroon

Bekijk de podcast op YouTube of beluister de verhalen via Spotify, Apple Podcasts en alle andere podcast platforms.