nieuws

Winnaars Veteranenvaandel zijn bekend!

9 juni 2022

Anne en Loes van Schuppen uit Driebergen zijn dit jaar de officiële winnaars van de scholierencompetitie. Dit jaar was Het Nationaal Comité Veteranendag op zoek naar een klas die een vaandel kon ontwerpen die alle veteranen eert en trots maakt tijdens Veteranendag op 25 juni 2022.

‘We hebben geleerd dat alle veteranen bij elke missie weer hun steentje bijdragen aan het opbouwen van vrede ergens op de wereld.’
Anne en Loes Schuppen

Anne en Loes leggen uit wat de gedachte is achter hun vaandel: “We hebben eerst twee mindmaps gemaakt: eentje over veteranen en eentje over Veteranendag. Ook hebben we een veteraan geïnterviewd over haar ervaringen en wat ze tijdens haar missies heeft gedaan. We hebben geleerd dat alle veteranen bij elke missie weer hun steentje bijdragen aan het opbouwen van vrede ergens op de wereld. Dat doen ze door samen te werken met elkaar en met de mensen daar. De stenen op ons vaandel symboliseren alle veteranen en het werk dat ze doen of hebben gedaan. Daarom zijn ze de basis van ons vaandel. Na hun eerste missie krijgen ze de zilveren roos. Daar mogen ze heel trots op zijn.”

Ze mogen samen met andere deelnemers van de vaandel competitie meekijken bij de ceremonie in de Koninklijke Schouwburg. Hun Veteranenvaandel krijgt bovendien een ereplaats in de vaandel-expositie van alle 19 inzendingen op het Malieveld. Ook mogen ze samen met andere deelnemers aan de vaandel competitie na de zomer een rondvlucht in een historische Dakota (DC-3) maken. 

Tijdens Veteranendag op 25 juni worden alle veteranenvaandels geëxposeerd op het malieveld! Kom je ook langs? 

Veteranendag 2022

Zaterdag 25 juni staat Den Haag weer bol van de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Met een gezellig Malieveld, een fly-past en indrukwekkend defilé. Het wordt een bijzondere Veteranendag, want achttien eenheden van de krijgsmacht krijgen een z.g. cravate bevestigd aan hun vaandel. Een uniek blijk van waardering voor hun inzet in Afghanistan.