nieuws

Ontwerp Witte Anjer Prijs 2022 gekozen

31 januari 2022

Veteraan-kunstenaar Pieternel van Kempen mag de Witte Anjer prijs 2022 gaan maken. Dat heeft de selectiecommissie besloten nadat zij en haar opponent veteraan-kunstenaar Cees Leenhouts hun ontwerpen afgelopen vrijdag 21 januari hebben gepresenteerd aan de commissie.

Beiden zijn lid van de Stichting Veteranenkunst, de organisatie die dit jaar de ontwikkeling van de prijs ondersteunt. Het ontwerp van Pieternel, in brons, paste vanwege de luchtigheid en creatieve vormen, wat beter bij het feestelijke karakter van het evenement dan het werk van Cees. Hij bedacht een gebeeldhouwde figuur op sokkel en symboliseerde daarmee vooral de ‘hardship’ die veteranen kunnen ervaren.

De selectiecommissie bestond uit de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit, de beoogd programmamanager NLVD, dhr. Jurjen van Nee en Witte Anjer Perkjes ambassadrice mw. Maja van Steenwijk-Groot.

De Witte Anjerprijs wordt op 16 juni 2022 in hotel Des Indes overhandigd aan de winnaar(s) van de competitie. Die beoogt iemand of een organisatie die zich in het bijzonder heeft ingezet voor veteranen, in het zonnetje te zetten. De genomineerden worden voorgedragen door verschillende organisaties, zoals onder andere het Veteranenplatform en de Nationale Ombudsman. Eerdere winnaars waren Herman Pestman, trainer van hulphonden, Maaike Hoogewoning vanwege haar publicitaire activiteiten voor veteranen en Dennis en Mariska v.d. Kraats, initiatiefnemers van het Veteranen Searchteam.

De jaarlijkse Witte Anjer Prijs is een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag.