nieuws

Op zaterdag 24 juni 2023 vindt de 19e Nederlandse Veteranendag plaats!

20 maart 2023

Zaterdag 24 juni wordt voor de 19 e keer de Nederlandse Veteranendag in Den Haag georganiseerd. De grote jaarlijkse ‘bedankdag’ voor alle ruim 100.000 Nederlandse veteranen. Oud, jong, man, vrouw, ingezet in dienst van de vrede, waar ook ter wereld. Heel anders wordt de entree van het defilé op het Malieveld.

Verder wordt de medaille-uitreiking georganiseerd op het Lange Voorhout, voor museum Escher, en niet op een ponton op de Hofvijver. Gewend zijn we inmiddels aan de ceremoniële opening in de Koninklijke Schouwburg, net als vorig jaren, ook het gevolg van de verbouwing van het Binnenhof. Het afnemen van het defilé door Z.M. de Koning blijft op de bekende plek; de Kneuterdijk.

Feest op het Malieveld
Het Malieveld blijft het centrale punt van de dag. Van de opvang van alle veteranen in de vroege ochtend en het samenstellen van het defilé rond de lunch tot het afsluitende feest met live muziek en natuurlijk een hapje, drankje etc.

Intocht defilé Malieveld
Nieuw is de verbeterde intocht van het defilé op het Malieveld. De detachementen komen niet zomaar binnen, om vervolgens ergens in of bij een tent ‘te verdwijnen’, maar worden echt onthaald en welkom geheten op het centrale deel van het veld. Dat wordt zo gebouwd dat er een soort plein ontstaat, een gezellige ambiance met terrassen. Eric Corton presenteert daar het defilé, afgewisseld met muziek van verschillende bands en orkesten, gebracht vanaf twee podia.

Plazatheater
Het Plazatheater, de huiskamer van het Malieveld met bijbehorend terras, komt wat meer centraal te staan, vergeleken met eerdere jaren. In de tent weer de veteranen-auteurs met hun boeken en een studio waar podcasts worden opgenomen. Daarnaast een indrukwekkende installatie waar alle medailles die de kinderen van de kidswedstrijd 2023 hebben gemaakt, te zien zijn. In en bij het Plazatheater worden vegetarische snacks aangeboden vanuit een foodtruck van de ECHOS Oirschot.

Muziek
Muziek is er natuurlijk ook, te beginnen bij de intocht van het defilé in het midden van het Malieveld. Op twee podia spelen dan afwisselend de ‘Tour of Duty band Boulevard’ en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Na de intocht van het defilé, neemt het orkest van de Koninklijke Marechaussee het podium over voor het afsluitende concert tot 17.00 uur.

Meekijken?
Op vrijdag 23 juni zendt Omroep Max het programma ‘Ode aan onze Veteranen’ live uit vanaf het Malieveld op NPO1 om 17.10 uur. Daarbij zijn kan, stuur dan een mail naar Mirjam Visser (mirjam.visser@nlveteraneninstituut.nl ) Maar: vol is vol, dus wees er snel bij. Zaterdag 24 juni doet de NOS live verslag van het defilé zo tussen 13.00 en 14.00 uur op NPO 1 of NPO 2. En in de vroege avond zenden ze een samenvatting van de dag uit. Kijk verder op onze website.

Zelf veteraan?

Post-actieve veteranen en veteranen in werkelijke dienst kunnen zich al vanaf januari aanmelden voor deelname aan de Nederlandse Veteranendag via de website van het Nederlands Veteraneninstituut, klik op mijn-nlvi.