nieuws

Dien je nominatie in voor de Witte Anjer Prijs 2023

6 februari 2023

Wil jij een dierbare vriend(in), familielid of collega in het zonnetje zetten voor zijn of haar inzet voor erkenning en waardering van veteranen in Nederland? Dat kan door hen tussen 8 februari – 31 maart 2023 te nomineren voor de Witte Anjer Prijs 2023!

Het Nationaal Comité Veteranendag reikt sinds 2018 jaarlijks de Witte Anjer Prijs uit voor mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen. De Witte Anjer is een symbool  van waardering voor  alle Nederlandse veteranen. De steun van naasten kan ontzettend belangrijk zijn voor veteranen. Denk aan de buurman/buurvrouw die altijd klaarstaat, de oprichter van het veteraneninloophuis, een ondersteunend thuisfront of een burgemeester die zich elk jaar extra inzet om een prachtige lokale Veteranendag te organiseren.

Door iemand te nomineren voor de Witte Anjer Prijs zet je ze even in het zonnetje en krijg je de kans om diegene te bedanken voor deze inzet. In 2020 ging de prijs naar Dennis en Mariska van der Kraats, oprichters van het Veteranen Search Team. Met dit initiatief geven zij veteranen weer het gevoel dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Daarnaast bieden zij hoop aan veteranen zelf, maar ook aan de familie en vrienden van vermisten. Afgelopen jaar ging de prijs naar Nona Jansen-Salakory, zij won de prijs vanwege haar strijd voor meer erkenning en waardering voor Molukse KNIL-militairen.

 

Hoe dien je een nominatie in?

Via deze link vul je het aanmeldformulier in. Dit kan tot 31 maart 2023. Vul het formulier zo volledig mogelijk in zodat de jury zodat een goed beeld krijgen van uw genomineerde. Voeg daarom alle relevante anekdotes, werkzaamheden of steunbetuigingen toe die uw verhaal ondersteunen. Voordat u begint nog even het nominatieproces op een rijtje: 

Het nominatieproces loopt van 8 februari tot 31 maart 2023. Nominaties die na deze tijd worden aangeleverd worden niet meer meegenomen. De nominaties worden vervolgens beoordeeld door een jury (op de website van Veteranendag vindt u meer informatie over de samenstelling van de jury). 

De jury beoordeelt de nominaties via deze criteria:

 1. De aard van de activiteiten: wat doet iemand precies voor veteranen? Hoe belangrijk, onmisbaar en uniek is dat?
 2. De achtergrond van de genomineerde: wat valt op aan het verhaal van de persoon? Is de inzet van deze persoon onderdeel van zijn of haar werk of is het op vrijwillige basis? Heeft de achtergrond van de genomineerde invloed op de bijdrage die hij/zij levert aan de veteranengemeenschap?
 3. Impact op anderen: de motiverende, stimulerende werking en/of impact die het geven van deze prijs aan deze persoon op anderen zou hebben.
 4. De voordrager: hoe was de nominatie onderbouwd door de voordrager? 

Tijdens het juryberaad worden alle nominaties via deze richtlijnen besproken. De winnaar is pas gekozen als een meerderheid van de jury tot een gezamenlijk besluit is gekomen.

 

Voorwaarden voor nominatie:

 • Je kunt 1 keer genomineerd worden voor de Witte Anjer Prijs. Winnaars van voorgaande jaren worden niet meegenomen door de jury. Dit zijn: Dennis en Mariska van der Kraats, Herman Pestman, Maaike Hoogewoning en Nona Salakory-Jansen.
 • Je kunt alleen individuen nomineren, geen organisaties. De individuen mogen natuurlijk wel gekoppeld zijn aan een organisatie.
 • Het is géén vereiste dat de genomineerde zelf een veteraan is.
 • Nominaties worden alleen meegeteld als het aanmeldformulier volledig is ingevuld.

Na de sluiting van de publieksronde op 31 maart 2023 zal een zorgvuldig samengestelde jury samenkomen om de nominaties te beoordelen. Dit jaar bestaat de jury uit:

 • Angelien Eijsink (Bestuur Nationaal Comité Veteranendag)
 • Harold Jacobs (Directeur Echo’s)
 • Lisette Mattaar (V-Fonds)
 • Nona Jansen-Salakory (Winnaar 2022)
 • Otwin van Dijk (Burgemeester Oude IJsselstreek)

Zij maken een selectie van 15 nominaties die worden uitgenodigd voor de Witte Anjer Prijsuitreiking op woensdag 14 juni 2023. Tijdens de Witte Anjer Prijsuitreiking wordt de winnaar officieel bekend gemaakt. In de maand april word je per e-mail op de hoogte gebracht of jouw nominatie geselecteerd is. 

Mocht je in de tussentijd vragen hebben dan kun je contact opnemen met lisaschaeffer@bkb.nl.

v.l.n.r: Thea Meulders, Edwin Jacobsz, Wendy Vossers, Alex Spanhak, Erik Vels, Maaike Zegers-Handgraaf, Bert Bruins, Nona Jansen-Salakory, Leo Hartog, Peter Bercx, Hermy Heymann