nieuws

20e editie Nederlandse Veteranendag trekt 100.000 bezoekers

4 juli 2024

Actieve rol voor de Koning

Ruim 100.000 mensen waren aanwezig, stonden langs de route van het defilé of bezochten de publieksactiviteiten van de Nederlandse Veteranendag op het Malieveld in Den Haag. Het Nationaal Comité Veteranendag eert op deze dag alle Nederlandse veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Dit jaar werd de 20e editie gevierd, met daarbij een toespraak van Z.M. de Koning bij de ceremoniële start van de dag in de Koninklijke
Schouwburg.

Toespraak Z.M. Koning Willem-Alexander

‘Veteranendag is 'ingeburgerd' ’
ZMK Willem-Alexander

Veteranendag ingeburgerd
Z.M. Koning Willem-Alexander gaf in zijn toespraak aan dat de directe verbinding met alle delen van de Nederlandse krijgsmacht een rode draad in zijn leven vormt vanaf zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine. Hij gaf ook aan vanaf 2005 alle edities te hebben bijgewoond en zo zei hij: “Ik sta hier met dankbaarheid. Waar ik op hoopte, is werkelijkheid  geworden. Veteranendag is ‘ingeburgerd’. Nederland heeft deze dag omarmd als een jaarlijks nationaal moment waarop wij samen onze veteranen eren. Vandaag tonen we dat expliciet, op feestelijke wijze, voor de twintigste maal. Maar Veteranendag is het wat mij betreft elke dag van het jaar.”

Feestelijke en zonnige Veteranendag
Ook dit jaar was het defilé populair bij bezoekers. De verschillende detachementen trokken langs Z.M. de Koning aan de Kneuterdijk, waarbij hij hen afzwaaide. Ook op het Malieveld liepen vele burgers, militairen en veteranen rond. De detachementen van het defilé kwamen over een baileybrug aan op het Malieveld onder begeleiding van muziek en applaus. “Het Nationaal Comité Veteranendag kijkt terug op een succesvolle Veteranendag. Het weer was prachtig. De sfeer op het Malieveld was goed, waar veteranen elkaar ontmoetten en burgers de wereld van veteranen instapten”, aldus Koos Sol, campagneleider van het Nationaal Comité Veteranendag.

Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan alle veteranen die zich van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missies van nu hebben ingezet. Het doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen. De dag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners.

De afgelopen twintig weken heeft het Nationaal Comité Veteranendag twintig speciale verhalen opgetekend van twintig veteranen die de afgelopen twintig jaar een rol hebben gespeeld tijdens één van de Veteranendagen.
Alle twintig veteranenverhalen zijn hier te bekijken en te beluisteren.

Nederlandse Veteranendag 2024