Z.M. Koning Willem-Alexander en premier Rutte aanwezig bij jaarlijkse viering Nederlandse Veteranendag

22 juni 2021

Veteranen worden op bijzondere wijze geëerd in een aangepaste editie van de Nederlandse Veteranendag, live te zien op NPO2.

Op zaterdag 26 juni 2021 vindt de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag plaats. Het Nationaal Comité Veteranendag eert op deze dag alle veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. In een aangepast programma in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag delen vier veteranen hun bijzondere verhalen. Stef Bos componeerde een speciaal lied voor veteranen en zingt dit op de dag zelf onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Zij begeleiden ook Claudia de Breij en Snelle tijdens hun optreden. Bij de viering zijn onder andere demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld, Vera Bergkamp (voorzitter van de Tweede Kamer) en generaal Onno Eichelsheim (Commandant der Strijdkrachten) aanwezig. Op het Malieveld wordt aan het eind van de middag het MAX-programma ‘Ode aan onze Veteranen’ opgenomen. Een nieuw programma, gebaseerd op de muziekkeuze van vier veteranen, waarin de 3JS, Marcel Veenendaal, Trijntje Oosterhuis, Elske DeWall en Yosina Roemajauw de veteranen toezingen onder begeleiding van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Nederland telt ruim 100.000 veteranen. Zij staan centraal in de openingsceremonie in de Koninklijke Schouwburg. Vier veteranen vertellen hun persoonlijke verhaal. Latoya Hallatu werd naar Afghanistan en Mali uitgezonden. Zij maakte in Afghanistan een raketaanval mee. Kees Brokke werd als 18-jarige jongen opgeroepen om te dienen in Nederlands-Indië. Hij voorkwam een aanslag op een trein. Luuk Elshout draaide twee missies, in Irak en Afghanistan. Tijdens een patrouille in Afghanistan reed hij op een bermbom en raakte gewond. Peter Bercx werd in zijn 23 jaar bij Defensie vier keer uitgezonden en verliet het leger met zware psychische klachten. Nu zet hij zich in voor andere veteranen en kameraden in nood.

Het programma in de Koninklijke Schouwburg is op zaterdag 26 juni van 12.35 uur tot 14.00 uur live op NPO2 te volgen.

Studio Malieveld
Nieuw dit jaar is het MAX-programma waarin muziek gebaseerd op veteranenverhalen centraal staat, genoemd: ‘Ode aan onze Veteranen’. In het programma worden vijf verschillende veteranen voorgesteld. Hille Hillinga werd uitgezonden naar Afghanistan en raakte daar gewond. Hij heeft zijn passie voor fotografie gecombineerd met zijn werk en is nu werkzaam als defensiefotograaf. Kimberley Dinée draaide meerdere missies in de strijd tegen de piraterij in Somalië. Stefanus (Noes) Ririhena is een KNIL-militair, een van de steeds kleiner wordende groep Molukse veteranen die precies dit jaar 70 jaar geleden naar Nederland kwam. Lyanne en Erik Paskamp zijn als echtpaar op missie naar voormalig Joegoslavië geweest. Zij werden beschoten en verdreven uit het Rainbowhotel, hun commandopost in Sarajevo. Lyanne liep er een trauma op en Erik kreeg tijdens een geheime missie een ongeluk, waardoor hij nu zijn onderarm mist. De 3JS, Marcel Veenendaal, Trijntje Oosterhuis, Yosina Roemajauw en Elske DeWall zingen de veteranen toe onder begeleiding van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

‘Ode aan onze Veteranen’ wordt zondag 4 juli om 18.10 uur uitgezonden bij Omroep MAX op NPO 1.

Dit jaar is er wederom geen nationaal defilé voor Z.M. de Koning, geen openbare medaille-uitreiking en geen publieke bijeenkomst op het Malieveld. Wel besteden meerdere gemeenten in Nederland aandacht aan hun lokale veteranen door op Veteranendag een eigen Witte Anjer Perkje te openen, het symbool voor erkenning en waardering van veteranen. Dat gebeurt onder andere in Wierden, Almelo, Hoogeveen, Arnhem, Helmond, Sneek, Den Haag (Sofiahof), Teylingen, Kerkrade, Noordwijkerhout, Vlissingen en Vlaardingen. Het Nationaal Comité Veteranendag stimuleert het Nederlandse publiek om op deze dag veteranen te eren door bijvoorbeeld een plaatselijke Witte Anjer Perkje, het symbool voor erkenning en waardering voor veteranen, te bezoeken en een witte anjer te dragen. Kijk voor een actueel overzicht op deze pagina.

In Studio Malieveld – live gestreamd via de Facebook-pagina van Veteranendag – zijn zaterdag 26 juni vanaf 14.00 uur interviews met veteranen te zien, afgewisseld met muziek van Robin Borneman (winnaar van de SBS6-zangwedstrijd We Want More)