Groep 8 O.B.S. Markenburg winnaar Vlogwedstrijd!

2 juni 2017

Groep 8 O.B.S. Markenburg winnaar Vlogwedstrijd!

Onder ruim vijfenzeventig inzendingen werd de vlog van de leerlingen van basisschool O.B.S Markenburg gekozen als het beste en mooiste vlog van de wedstrijd. Volgens de jury sprong de inzending eruit vanwege de mooie mix van informatie en humor. “Een leuk scenario en heel creatief”, aldus de jury. O.B.S. Docent Bram van der Have glundert. ‘Ik ben supertrots dat ze dit voor elkaar hebben gebokst.’

De Vlogwedstrijd Veteranendag is onderdeel van het educatieve programma ‘Veteraan in de Klas’. Leerlingen maken tijdens een gastles kennis met een veteraan die als militair heeft gediend in oorlogen en vredesmissies. Meester Bram vindt het een fantastisch project. ‘Ik kan elke school aanraden om hieraan mee te doen. De passie waarmee deze veteranen voor de klas staan is ontzettend inspirerend, het maakt enorme indruk op mijn leerlingen.’

De winnende vlog van de Zuid-Hollandse school is hieronder te bekijken. De volledige top-10 is te zien op vlogs.veteranendag.nl.

Prijsuitreiking

Op 2 juni vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats op O.B.S. Markenburg. Wethouder Christel Mourik overhandigt de prijs aan de leerlingen van groep 8. De prijs bestaat onder andere uit een speciale behandeling op Nederlandse Veteranendag, zaterdag 24 juni in Den Haag. De kinderen mogen plaatsnemen in de Ridderzaal, in het bijzijn van Koning Willem-Alexander en Premier Rutte. In september maakt de klas bovendien een rondvlucht in een historische Dakota.

Wedstrijd & gastlessen ‘Veteraan in de klas’

Om kinderen informatie te geven over veteranen op missie en zo erkenning en waardering te genereren voor hun inzet, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. De veteranen hebben gediend in oorlogen en vredesmissies, bijvoorbeeld in voormalig Nederlands-Indië, Libanon of Afghanistan. Ze zijn speciaal opgeleid om deze lessen te geven. Tijdens deze les licht een veteraan zijn ervaringen toe en is er veel ruimte voor vragen uit de klas. Hoe is het om als militair lang van huis te zijn en te leven in een oorlogsgebied? Is het in het echt anders dan wat er op het journaal komt? Wat heb je zelf over voor vrede? De gastlessen vormen de inspiratiebron voor de inzendingen.

Vakjury

De vakjury bestaat uit Meester Bart Ongering (docent en schrijver), Jaap-Willem Kleijwegt (Nationaal Comité Veteranendag), Bosnië- & Afghanistan-veteraan Pascal Bobbe (educatiemedewerker Veteraneninstituut en docent) en de bekende vlogger Bonnie Nottroth (Boncolor). Samen kozen zij uit de 77 inzendingen de winnaar.

Meer informatie
Op vlogs.veteranendag.nl of neem contact op met Wouter Lemm via wouterlemm@bkb.nl of 020-520 52 80.

Meer nieuws