Veteranenfilmfestival goed georganiseerd, matig bezocht

11 december 2014

Het allereerste Veteranenfilmfestival zag er goed uit met interessante films, buitenlandse gasten, een Roemeense première en een prima locatie. Ondanks dit alles verloor het festival het qua publiek van meer geliefde thema’s, zoals de traditionele Sinterklaasfilm. Al met al bezochten ruim honderdvijftig mensen the Movies in Dordrecht, daaronder nogal wat veteranen en hun begeleiding. Het festival werd op vrijdagavond 28 november geopend door Marco Kroon.

De twee Amerikaanse gasten, die een belangrijke rol speelden in de vertoonde ‘Comedy Warriors. healing through humor’ keken niet zo op van de matige aanloop. ‘Jullie hebben in Nederland misschien wel eens het idee dat veteranen het in de VS het veel beter hebben en meer waardering ondervinden, maar het is echt niet allemaal rozengeur en maneschijn. Dit soort kleinschalige initiatieven zijn juist van belang om op andere plaatsen andere groepen te bereiken, en dat is een lange weg’, zo zei hoofdrolspeler en meervoudig Afghanistanveteraan Bobby Henline.

Opvallend was ook de belangstelling voor de film Patria die gaat over de 1e Wereldoorlog. Omdat er in Nederland niet zoveel wordt gedaan met deze oorlog, komen er nogal wat hobbymatig en historisch geïnteresseerden op af. Soms van ver om toch op zaterdagochtendvroeg een dergelijke film te kunnen zien.
Kas- en publiekssucces was natuurlijk de vertoning van Fury met Brad Pitt als tankcommandant tijdens de 2e Wereldoorlog. Tegen de acties van deze held konden zelfs de helden die een rol speelden in de documentaire ‘Helden’ van Hans Heijnen niet op.
Het festival werd humorvol afgesloten door theatermaker Marc de Hond met een preview uit zijn nieuwe show ‘Scherven brengen geluk’, een aanrader.