Op Missie 2: verhalen van veteranen in stripvorm

8 juni 2016

Op Missie 2: verhalen van veteranen in stripvorm

Op Missie 2 vertelt de verhalen van vijf veteranen van verschillende generaties en verschillende missies over de hele wereld: Ernst Schot ging in 2001 op missie naar Eritrea. Zijn verhaal werd opgetekend door Floor de Goede. Henk-Jan Kuin was in 1999 op missie in Kosovo. Marcel Ruijters verstripte zijn missieverhaal. Antoinette van de Ven werkte in 2005 in Afghanistan en Pakistan. Zij vertelde haar verhaal aan tekenaar Rob van Barneveld. Veteraan Dennis Stoppelenburg ging vorig jaar op missie in Mali en werd gekoppeld aan striptekenaar Emma Ringelding. Willem Riepma, nu 94 jaar oud, was van 1942-1945 in Sierra Leone. Dace Sietina vertaalde zijn verhaal naar stripvorm. Striptekenaar Jules Calis tekende bovendien een strip over de Nederlandse Veteranendag. Het stripalbum verschijn in vijf verschillende varianten waarbij iedere variant een andere cover heeft.

Een van de vijf veteranen: Henk-Jan Kuin, was in Kosovo (1999). Woont in de buurt van Den Helder, Noord-Holland. Getekend door Marcel Ruijters.

Henk-Jan was commandant van onderzeeboot de Dolfijn. In 1999 deed hij mee aan een geheime missie in de Adriatische zee. Het doel van deze missie was het uitschakelen van Servische en Montenegrijnse militaire eenheden. De grootste uitdaging was onopgemerkt te blijven terwijl ze de vijand bespioneerden.

Op een nacht werd de ventilatie plots stilgezet: het leek het erop dat ze een andere onderzeeboot hadden gedetecteerd. Maar Henk-Jan zag dat er iets niet klopte: de sonar tracks waren anders dan die van een onderzeeboot. Henk-Jan heeft net op tijd het schot gestopt: het bleek een walvis of een bruinvis te zijn.

Op Missie 2 is een initiatief van Nationaal Comité Veteranendag en kwam tot stand in samenwerking met Gert Jan Pos (Comics Strip Promotors) en uitgeverij Strip2000. Het stripboek wordt ingezet bij het educatieve programma Veteraan in de Klas en is te bestellen bij de betere stripboekhandel.

Meer nieuws