verhalen

Genomineerde Witte Anjer Prijs 2022: "De veteranen deelden verhalen die zelfs hun eigen vrouw nog nooit had gehoord"

Lodewijk Grooters is dit jaar voor de tweede keer genomineerd voor de Witte Anjer Prijs 2022. Lodewijk is de oprichter van Stichting Veteranen Duin en Bollenstreek, een stichting die de saamhorigheid en broederschap tussen veteranen probeert te vergroten en de mogelijke kloof tussen hen en de burgermaatschappij te verkleinen. Als “ambassadeur” is hij druk bezig met contacten te leggen met bestuurders, gemeenteraadsleden van Sassenheim en omringende gemeenten.

In 2002 ben ik gaan dienen als reservist. Defensie wilde meer mensen met civiele kennis, omdat missies niet alleen kinetisch zijn. De militaire wereld opereert namelijk in een civiele omgeving. Voor mij was dat een terugkeer bij Defensie, aangezien ik in 1983 ook als dienstplichtige heb gediend. Daarna heb ik 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Ik vond dat het tijd werd om weer meer bij te dragen aan de samenleving en de wereld.

Uiteindelijk ben ik vijf keer op uitzending geweest. Zo hield ik in Bosnië als verbindingsofficier contact met de lokale politiek. Ik was als het ware een thermometer; hoe gaat het daar en zijn mensen tevreden met de politiek? Uit die gesprekken bleek wel dat er spanningen waren en er sprake was van corruptie. Het was geen gevaarlijk gebied, maar wel super interessant en ik vond het fijn dat ik een heel klein steentje kon bijdragen.

Dat smaakte naar meer! Uiteindelijk ben ik ook twee keer naar Afghanistan, Congo en Mali gegaan.

Op aanraden van mijn vrouw ben ik vervolgens een keer naar de lokale veteranendag gegaan. Toen ben ik direct gevraagd om in het organiserend comité plaats te nemen. Al snel bleek dat veteranen behoefte hadden om vaker samen te komen. Toen ben ik mij daar voor gaan inzetten. Het begon met een maandelijkse veteranencafé voor de regio, maar we hebben het snel groter en breder proberen te trekken. In de regio lopen 2500 veteranen en die hadden allemaal behoefte aan een eigen plek waar ze zich thuis en veilig voelen. Uiteindelijk is het ons in 2013 gelukt om het Veteranen OntmoetingsCentrum Duin- & Bollenstreek op te zetten.

Zo’n plek is enorm belangrijk voor veteranen. Daar kunnen ze hun verhaal vertellen aan mensen die begrip hebben voor hun situatie. Aan een half woord hebben ze genoeg. Het biedt gezelligheid en kameraadschap. Zo hadden we een keer een etentje waar ook de familie bij mocht zijn. De veteranen deelden aan tafel verhalen die zelfs hun eigen vrouw nog nooit had gehoord. In die veilig omgeving komt het er dan allemaal uit. Dat is waanzinnig mooi om te zien.

Daarnaast hebben we ook een signaleringsfunctie. Als we merken dat we iemand naar de psycholoog, het veteranenloket of de schuldsanering moeten verwijzen dan doen we dat. Iedereen vindt het geweldig en is er ontzettend blij mee.

Ik hoop dat we in de toekomst ook meer jongere veteranen kunnen betrekken. Wanneer zij ook de behoefte krijgen om weggestopte verhalen en herinneringen te delen zijn ze van harte welkom bij ons. Ik zie dat die behoefte bij veteranen meestal rond hun 40e komt. Wij zullen in ieder geval voor ze klaar staan.

De nominatie voor de Witte Anjer Prijs heeft mij totaal verrast. Ik vind het heel mooi en ik voel mij best vereerd. Het is fijn om die erkenning en waardering te krijgen. Niet alleen voor mijzelf, maar voor alle mensen die bij ons ontmoetingscentrum betrokken zijn.