verhalen

Genomineerden Witte Anjer Prijs 2024: ‘Praat erover, je bent niet alleen’

Renaldo Ishaak en Robin Imthorn begonnen allebei in 2021 hun verhalen te delen. Renaldo in zijn boek First Responder, over zijn ervaringen tijdens de aanslag op Koninginnedag 2009, de Schipholbrand en de ramp met het vliegtuig van Turkish Airlines. Robin verwerkte de ervaringen van missies in Macedonië (2002), Afghanistan (2005 & 2009-2010) en anti-piraterij missies in ultra-atletische prestaties, zoals vijf marathons in vijf dagen en een 250 kilometer lange tocht door de Namibische woestijn.

Beiden hebben altijd verbondenheid gevoeld met Defensie. Toch was de strijd die ze op het gebied van mentale gezondheid voerden ook eenzaam. Toen ze die persoonlijke strijd begonnen te delen, kregen ze honderden reacties. Veel veteranen en militairen herkenden zich in hun verhalen. Daarom startten ze het laagdrempelige Platform Knak. Vanuit het idee dat iedereen wel knakmomenten heeft, veteranen en militairen, in en uit actieve dienst, en het thuisfront. 

Het Platform Knak begon op een zaterdagochtend met een Instagrampagina. Binnen enkele dagen waren er meer dan duizend volgers. Inmiddels zijn ze twee jaar verder en spraken ze meer dan 1.600 mensen met mentale klachten, van wie 99% blij is met wat ze doen. Ze worden bijna dagelijks gebeld voor lezingen en optredens en zien steeds vaker dat anderen Platform Knak presenteren als goed voorbeeld.

Renaldo en Robin: ‘Onze belangrijkste boodschap is: praat erover, je bent niet alleen. Die verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij veteranen en hun omgeving zelf: je moet zelf je hand uitsteken. Maar daarna wordt het een gedeelde verantwoordelijkheid om die hand ook aan te pakken.’ Overigens blijft er ook daarna een eigen verantwoordelijkheid vinden ze: ‘Wie blijft wijzen naar Defensie of in een slachtofferrol blijft hangen, komt niet vooruit. Je moet jezelf oppakken. Kijk niet op tegen de stappen die je nog moet zetten, maar wees trots op de stappen die je al hebt gezet.’

Met het platform bieden Renaldo en Robin een luisterend oor. Zonder oordelen, zonder meteen in de oplossingsmodus te schieten. Het tonen van kwetsbaarheid wordt beantwoord met verbinding. Waar nodig helpen ze veteranen de juiste wegen te vinden, zoals het noodnummer als iemand in paniek is.

De nominatie is een mooie bevestiging dat het initiatief gewaardeerd wordt. Idealiter brengt het de droom dichterbij om het platform en het ambassadeursnetwerk verder uit te bouwen: ‘Nu het ons goed gaat, is het mooiste dat we ook wat aan anderen kunnen geven.’

Wie wint de Witte Anjer Prijs 2024?

Het Nationaal Comité Veteranendag reikt sinds 2018 jaarlijks de Witte Anjer Prijs uit voor mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen. De Witte Anjer is een symbool van waardering voor alle Nederlandse veteranen. De steun van naasten kan ontzettend belangrijk zijn voor veteranen. Denk aan de oprichter van het veteraneninloophuis, een ondersteunend thuisfront, een burgemeester die zich elk jaar extra inzet om een prachtige lokale Veteranendag te organiseren of simpelweg de buurman/buurvrouw die altijd klaarstaat.