verhalen

Genomineerde Witte Anjer Prijs 2022: 'Aanpakken en doorpakken, dat blijft er toch inzitten'

Pim van der Velden is voor de tweede keer genomineerd voor de Witte Anjer Prijs 2022. De stichting Veteranen Hart van Brabant waarvan hij één van de initiatiefnemers is, kun je niet meer wegdenken uit de regio Tilburg. Als mede-oprichter deed hij het vrijwilligerswerk met veel bevlogenheid. Zijn grootste project was misschien wel het ontmoetingscentrum ‘Hart van Brabant’ dat vorig jaar haar deuren opende.

Dit alles deed Pim naast zijn ‘gewone baan’ als sociaal wijkbeheerder bij een wooncorporatie. Inmiddels is hij niet meer betrokken bij het werk van de stichting, reden: tijdgebrek.

De Stichting Veteranen Hart van Brabant bereikt jaarlijks rond de 2500 veteranen in 9 verschillende gemeenten. Voor deze gemeenten organiseren zij jaarlijks de regionale Veteranendag en maandelijkse veteranen borrels.

Aan zijn tijd bij Defensie denkt Pim met een positief gevoel terug: “Defensie heeft van mij van als ventje, een vent gemaakt.” Door de dienstplicht kwam Pim van der Velden bij Defensie terecht. Hij ging acht maanden op missie naar Bosnië als chauffeur-gewondenverzorger. Pim: “Hier op straat noem je dat gewoon ambulancechauffeur”. Op de missie kijkt Pim terug als een eervolle taak. “Ik ben trots op wat ik heb gedaan en bovendien dat ik het heb gedaan. Ik heb veel van het land gezien, bijna veertigduizend kilometer gereden voor medische ondersteuning van konvooien voor eigen personeel en voor de lokale bevolking. Dat is in die acht maanden zeker weleens nodig geweest maar ik heb in mijn tijd nooit extreem heftige situaties meegemaakt.”

“Door mijn tijd bij Defensie ben ik wel doortastender geworden. Je bent net wat scherper en waakzamer. In mijn werk nu, is het aanpakken en doorpakken en dat is het bij Defensie ook. Dat blijft er toch inzitten.”

Aanpakken en doorpakken. Dat is ook wat Pim met Stichting Veteranen Hart van Brabant deed. Van gemeenten, het bedrijfsleven tot de lokale Lions, Pim weet iedereen te enthousiasmeren. In 2021 werd het nieuwe ontmoetingscentrum geopend. Met als streven het nog meer gaan samenwerken met andere organisaties, zodat nog meer veteranen bereikt kunnen worden.

Over zijn nominatie voor de Witte Anjer Prijs zegt Pim: “Vorig jaar ben ik ook genomineerd voor de Witte Anjer Prijs, om nu weer genomineerd te worden, komt voor mij als een grote verrassing! Ik zie het als een grote waardering voor mijn inzet voor veteranen. Zij verdienen het!”