verhalen

Het verhaal van Rémon: ‘Ze zullen voor altijd bij ons blijven en dat is maar goed ook.’

Het verhaal van Rémon

Rémon (34 jaar) is 21 jaar als hij op missie gaat naar Afghanistan. Binnen een maand slaat het noodlot toe. Twee mariniers uit zijn eenheid komen om het leven bij een IED-strike: “Toen wisten we dat het menens was.” 

Afscheid nemen ze samen, in het inzetgebied. In de houding brengen ze de eregroet, terwijl de omgekomen broeders met een vliegtuig laag over hun hoofden vliegen, een laatste afscheid: “Toen heb ik wel even een plekje voor mezelf gezocht om een potje te janken. Al snel moesten we door met ons werk en ging de knop om, maar die herinnering blijft.”

‘De uitzending heeft me anders doen kijken naar de wereld.’

De ervaring heeft hem veranderd: “Ik was een jong jochie toen ik naar Afghanistan ging. Ik had weinig meegemaakt, behalve onze training dan. De uitzending heeft me anders doen kijken naar de wereld.”

Tegenwoordig geeft Rémon les op de VeVa-opleiding. In zijn lessen vertelt hij uit eigen ervaring: “Ik wil dat studenten ook de andere kant kennen. Dat ze beseffen wat er kan gebeuren in uitzendgebied, zodat ze weten waar ze voor kiezen.”

Veteranendag 2023

Zaterdag 24 juni staat Den Haag weer bol van de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Met een gezellig Malieveld, een fly-past en indrukwekkend defilé. Het nationale evenement waar heel Nederland zijn veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.