verhalen

Het verhaal van Erdwin: ‘Als veteraan begrijp je elkaar, ook al heb je niet hetzelfde meegemaakt’

Het verhaal van Erdwin

Erdwin (73 jaar) is de zoon van een KNIL-veteraan. Hij heeft daarover nooit met zijn vader kunnen praten. Zelf ging Erdwin voor het eerst op uitzending naar Libanon in 1981. Zijn eigen zoon Dave was toen al geïnteresseerd in het leger: “Ik zei: ‘Je bent te jong. Je moet goed leren, veel eten en groeien. Dan kun je militair worden.’” Aldus geschiedde. 

Erdwins zoon werd naar Srebrenica uitgezonden en maakte de val van de enclave mee: “Het was een onzekere tijd voor mijn vrouw en mij. We wisten niet waar hij was en wat hij deed. Dave heeft daar verschrikkelijke dingen meegemaakt, dat is voor veel mensen niet te bevatten. Toen hij terug was, hoorden we hem vaak hardop denken in zichzelf. Als een collega van missie belde, huilde hij alleen maar.”

‘Pas toen ik hem meer als mens benaderde, zijn we langzaam tot elkaar gekomen.’

Erdwin probeerde zijn zoon te helpen zijn leven weer op te pakken: “In eerste instantie benaderde ik Dave als militair, maar dat bleek een verkeerde aanpak. Pas toen ik hem meer als mens benaderde, zijn we langzaam tot elkaar gekomen.” Nu kunnen ze goed praten: “Ik was het niet gewend, omdat ik niet zo’n band had met mijn vader, maar praten is belangrijk. Ook al hebben we niet hetzelfde meegemaakt, als veteranen begrijpen we elkaar.”

Veteranendag 2023

Zaterdag 24 juni staat Den Haag weer bol van de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Met een gezellig Malieveld, een fly-past en indrukwekkend defilé. Het nationale evenement waar heel Nederland zijn veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.