verhalen

“Zwolle moet de tweede veteranenstad van Nederland worden”

“Zomer 1962 zat na een jaar uitzending naar het toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea mijn dienstplicht erop. In de jaren die volgden kregen mijn gezin en mijn carrière bij het Staatsbedrijf PTT, later KPN, voorrang. Aan het feit om veteraan te zijn kwam ik niet toe, al lijkt het wel alsof mariniers elkaar altijd en overal tegen het lijf lopen en opzoeken. Het zal de behoefte aan verbondenheid en samenhorigheid wel zijn die ons bij dit mooie Korps is bijgebracht. Veteraan werd ik eigenlijk pas echt in het voorjaar van 1990. Toen werd ik gevraagd om voorzitter te worden van de Vereniging ‘Contact Oud-Mariniers Regio Zwolle’. Al snel werd ik ook betrokken bij de Stichting Budi Santoso (het schone streven), een culturele organisatie voor de Nederlands Indische gemeenschap en Indië-gangers . Op 1 maart 2010 richtte ik met medewerking van de gemeente de S.O.M.Z. , ‘Stichting Oud-Militairen Zwolle’ op om alle veteranen, vanaf WO II tot en met heden een plek te geven.

Begin 2000 werd met de volle medewerking van de toenmalige burgemeester Jan Franssen ( de huidige CdK in Zuid-Holland, red.) het Indië- en Nieuw Guinea –monument 1941-1962 opgericht, met als doel een eerbetoon aan de vergeten groep burgeroorlogsslachoffers  en de meer dan 2000 omgekomen Nederlandse militairen in het voormalig Nederlands-Indië en de rest van Oost Azië. Een monument uniek in zijn soort. En nu een decennium later probeer ik hier de volgende stap te zetten. Ik wil Zwolle na Den Haag tot de tweede veteranenstad van Nederland maken. Een plaats waar veteranen van alle generaties en burgers elkaar kunnen ontmoeten. In het hart van de stad  waar Kunst en Cultuur een bindende rol moeten gaan spelen, want Kunst en Cultuur is emotie en emotie bindt mensen.

Van links naar rechts: Filip van As (Wethouder Zwolle), Anne Mulder (VVD Kamerlid en veteraan), Tonny Eyk (musicus), Gijsje van Honk (directeur Spiegel Odeon), Ted Hielkert (winnaar Beste Veteraneninitiatief), Ton van Ede (Inspecteur-generaal der Krijgsmacht) en Jan Rijken (projectleider Veteranendag).

Op zondag 6 oktober organiseert de S.O.M.Z. samen met de directie van theaters Odeon en de Spiegel de eerste culturele veteranendag. Met op de Blijmarkt een ontmoetingsplaats, een boekenbeurs, met films in het Fraterhuis, voorstellingen en optredens in theater Odeon en een expositie van veteranenkunst in museum de Fundatie. Op het plein is onder andere een klimwand van het Korps Mariniers voor kinderen.

Zwolle wordt op die eerste zondag in oktober dé plaats waar veteranen en niet-veteranen elkaar kunnen ontmoeten en achterblijvers met ‘lotgenoten’ ervaringen kunnen uitwisselen. Waar ook jongere veteranen een plek krijgen en waar bovenal de erkenning en waardering van onze veteranen op waarde wordt geschat”.

Ted Hielckert krijgt als winnaar van het Beste Veteraneninitiatief een geldprijs ter ondersteuning van zijn culturele project. Tijdens Veteranendag op 29 juni in Den Haag krijgt hij de mogelijkheid om zijn initiatief te presenteren bij het officiële programma in de Ridderzaal.