Deze zomer mogen veteranen op vertoon van hun veteranenpas gratis naar Duinrell. Een mooi gebaar van erkenning en waardering. Op ons blog vertelt de eigenaar van Duinrell hoe hij op dit idee kwam.

‘Hoeveel Nederlanders hebben ooit echt met een veteraan gesproken? Pas als je dat doet, komt het belang van hun werk ineens heel dichtbij. Ik kwam voor het eerst in contact met een veteraan toen we op een zonnige dag de zoon van de eigenaar van het schoonmaakbedrijf, waar wij al 30 jaar mee werken, uitnodigden voor een kopje koffie op de veranda.

Ik had geen idee dat hij veteraan is. Hij begon te vertellen over zijn missies en over wat hij allemaal heeft meegemaakt. De kinderen hingen aan zijn lippen. Ook ik was diep onder de indruk. Ineens besefte ik dat het ongelofelijk is wat mensen als hij doen voor de vrede. Daar moeten we toch trots op zijn! Vrijheid is iets vanzelfsprekends voor onze generatie, maar het is vanzelfsprekend omdat onze veteranen er zoveel voor doen.

Vrijheid is iets vanzelfsprekends voor onze generatie, maar dat komt omdat onze veteranen er zoveel voor doen

Duinrell is een familiebedrijf, opgericht door mijn grootvader. Als kind ging ik regelmatig met mijn vader mee naar attractieparken over de hele wereld. In de Verenigde Staten lopen ze voor als het gaat om de erkenning van veteranen. Daar zie je dat er bij grote evenementen veteranen in het publiek wordt gevraagd op te staan. Zij krijgen dan een groot applaus als dank voor hun inzet.

Philip van Zuylen van Nijevelt en zijn broer Roderick

Op zeker moment dacht ik: wat kan ík doen om te zorgen dat veteranen in Nederland zich meer gewaardeerd voelen? Zo ontstond het idee om veteranen gratis toegang te geven tot Duinrell. Deze zomer hebben we dat idee uitgevoerd: veteranen hebben gratis toegang en hun kinderen krijgen korting. We krijgen veel enthousiaste reacties. Eigenlijk hadden we dit veel eerder moeten doen. 

Ik hoop dat we andere bedrijven inspireren om op hun manier erkenning voor veteranen in Nederland te vergroten

Omstanders reageren positief wanneer een veteraan zich bij de kassa legitimeert, dat is erg leuk om te zien. We zorgen voor een warm welkom. De kinderen zien hiermee ook dat papa of mama iets bijzonders heeft gedaan. Zo hoop ik dat de waardering voor veteranen ook groeit onder de jonge generatie. Onze bijdrage is bescheiden, maar dit is wat ik kan doen. Ik hoop dat we hiermee andere bedrijven inspireren en dat zij op zoek gaan naar hun manier om erkenning voor veteranen in Nederland te vergroten.’

Meer informatie over de actie van Duinrell vind je hier

Meer verhalen