verhalen

“Eerst stond ik als kok in de veldkeuken in Bosnië en Afghanistan, nu maak ik bonbons”

Deze maand spreken we veteranen die na hun tijd bij Defensie het roer hebben omgegooid: zij zijn voor zichzelf begonnen en zijn nu zelfstandig ondernemer. Zwollenaar Peter van der Molen (45) werd begin van dit jaar eigenaar van Bonbonnerie Borrel in Zwolle. In plaats van in de militaire veldkeuken staat hij nu met zijn neus boven de chocola.

“Ik was hard op weg om aan een carrière als banketbakker te beginnen toen ik werd opgeroepen in 1989. Dienstplicht. Ik wilde niet en probeerde er alles aan te doen om er onderuit te komen. Ik had net mijn draai gevonden als banketbakker. Het lukte drie keer om uitstel aan te vragen. De ene keer was het vanwege de drukte in de bakkerij rond Kerst, dan weer rond Pasen. Zo wisten we elke keer wel wat te verzinnen. Toen werd het 2 januari 1990. De feestdagen waren achter de rug, ik had geen reden meer om dienst te weigeren en zo begon mijn tijd bij Defensie.

Nu, pas 24 jaar later, sta ik op het punt om Defensie te verlaten. Ik was toe aan wat nieuws en toen deze Bonbonnerie op mijn pad kwam begon toch mijn voorliefde voor het banketbakkersvak weer te kriebelen. Tot 2004 stond ik ook voor Defensie in de keuken als commandant keukengroep. Twee keer ging ik als kok op missie naar Bosnië en één keer naar Afghanistan. Het was heftig werk: soms kookten we voor duizend man tegelijk op veldkeukens.

Mijn laatste uitzending was naar Irak. Deze keer niet als kok, maar als onderdeel van het bevoorradings- en transportpeloton. Eén keer ging het mis. Toen ik als bijrijder in een brandstofvoertuig reed ontplofte er een bom. Mijn helm en vest hebben mijn leven gered, maar ik heb nog altijd twee scherven in mijn lichaam. Een herinnering aan mijn tijd bij Defensie, zullen we maar zeggen.

Mijn collega’s bij Defensie steunden mijn keus om voor mijzelf te beginnen. Ze snapten dat ik terug wilde naar mijn passie van vroeger. Ik heb meerdere van hen hier al in de Bonbonnerie gehad. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.

Het werken onder hoge druk, de lange werkdagen, functioneren met weinig slaap; ik ben het allemaal gewend doordat ik veteraan ben. Dat is nu zeker een voordeel. Ik zal de collegialiteit die ik bij Defensie voelde zeker missen. En de spanning die ik nu heb in mijn werk is natuurlijk wel anders: waar je eerst je zorgen kon maken om je veiligheid, maak ik mij nu druk of de bonbons wel op tijd klaar zijn voor de volgende dag.

Bonbonnerie Borrel is gevestigd op de Diezerpoortenplas 7 te Zwolle. Op vertoon van je Veteranenpas geeft Peter van der Molen tot eind maart 10% korting op zijn bonbons.