verhalen

“De missie in Congo was het zwaarst”

Generaal majoor b.d. Patrick Cammaert vertelt over zijn bijzondere loopbaan, waarin hij op missies in bijvoorbeeld de Democratische Republiek Congo samenwerkte met organisaties zoals Human Right Watch, UNICEF en Save the Children. “Deze hulporganisaties staan dichtbij de bevolking en hebben vaak dappere en bevlogen mensen in dienst.”

“Ik heb het geluk gehad om bij veel interessante operaties betrokken te zijn. Maar mijn laatste functie als General Officer Commanding the Eastern Division in MONUC in de Democratic Republic Congo in 2005 was de lastigste en meest veeleisende missie, emotioneler en uitputtender dan alle voorgaande.

Als leidinggevende had ik de taak om met meer dan 15.000 militairen uit 44 landen de Congoleze bevolking te beschermen tegen rebellengroepen. Met beperkte middelen moesten we dit werk doen. Het was een zware missie. Niet alleen omdat rebellen het land leegroofden op zoek naar goud, maar vooral door de vele gruwelijke misdaden. De misdaden die in Congo werden begaan, heb ik nergens anders ter wereld gezien. Denk aan groepsverkrachtingen, verminkingen en kannibalisme. Dat maakte deze missie voor mij echt heftig!

Tegelijkertijd hadden we een goed mandaat voor deze missie en konden we direct aan de slag. Ik kon deels op mijn eigen ervaringen vertrouwen, maar vooral op de vele goede mankrachten uit alle verschillende landen. Dat was echt fantastisch. Ik kijk daarom terug op een zeer uitdagende, maar ook redelijk succesvolle missie.

Officieel heb ik sinds 2007 geen functie meer bij Defensie, maar mijn opgedane ervaringen kan ik nog steeds goed gebruiken in mijn huidige werk. Zo werk ik onder anderen als consultant voor International Peace en Security, geef ik les en lezingen over leiderschap. Ook werk ik regelmatig voor de Verenigde Naties en als militair adviseur ben ik een aantal keren met Tineke Ceelen, van Stichting Vluchteling op pad geweest.

Net als de vluchtelingenorganisaties ben je als militair ook uitgezonden om de lokale bevolking in een land te helpen. Ik zie daarom zeker overeenkomsten tussen beide partijen. Je bent daar om een land er weer bovenop te helpen en om het geweld tegen te gaan. De militaire poot van een vredesmissie zorgt ervoor dat burger organisaties hun werk kunnen doen. Zij kunnen dan de benodigde hulp bieden. Ook steunen de militairen het politieke proces in een door geweld verscheurd land.

Zo leer je bij Defensie om leiding te geven onder lastige omstandigheden, om te delegeren, met mensen om te gaan in een multinationale omgeving, in een team te werken en vooral om te improviseren. Op missie veranderen plannen altijd, dus improviseren in een lastige situatie is heel belangrijk. Voor de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht zou ik graag zien dat de Nederlandse politiek en de Defensietop investeren in Defensie. Op die manier kunnen Nederlandse militairen ingezet worden bij brandhaarden over de wereld om echt een verschil te maken!”

Patrick Cammaert woont momenteel in Den Haag en is veel op reis.