verhalen

“Nu meer respect voor veteranen dan vroeger”

André Rieu en de Koninklijke Landmacht nodigen op 29 juni, de Nederlandse Veteranendag, veteranen van alle krijgsmachtdelen uit voor het traditionele concert dat hij op het Vrijthof in Maastricht geeft. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif vindt het fantastisch dat dit concert plaats gaat vinden. “Dit concert is een eerbetoon aan alle veteranen. Overdag ga ik eerst naar Veteranendag in Den Haag om collega’s en bekenden te spreken en daarna rij ik richting Maastricht voor het concert van Andre Rieu”, aldus een enthousiaste luitenant-generaal de Kruif.

“Volgend jaar bestaat de Koninklijke Landmacht 200 jaar en wij zijn volop bezig met het organiseren van festiviteiten. Het idee van een concert van André Rieu ontstond kort geleden. Ik vind het fantastisch. Ik ben bijna geroerd dat dit gebeurt. Daarom ga ik op 29 juni overdag naar Veteranendag en aan het einde van de middag naar het concert van André Rieu.

Door mijn verschillende missies ben ik automatisch een veteraan, maar ik ben er niet heel erg mee bezig. Ik ben meerdere keren op missie geweest. In 2001 in Bosnië als SFOR 11 commandant van een bataljon. Ik was verantwoordelijk voor 600 mannen en vrouwen. Wat me het meeste is bijgebleven van deze missie zijn de inwoners van de Kroatische en de Servische dorpen. Eerder leefden ze vredig met elkaar en ineens is je afkomst heel belangrijk. Ik heb daar diepe haat en schaamte gezien. Ook al is het jaren geleden die gevoelens zijn me goed bijgebleven.

In november 2008 ben ik opnieuw op missie gegaan. Dit keer naar Zuid- Afghanistan. Daar gaf ik leiding aan RC-South. Dat was een heftige tijd met dagelijks minstens zestig incidenten. In totaal zijn er 282 mannen en vrouwen gesneuveld en zevenhonderd zijn gewond geraakt. Onder deze slachtoffers waren ook veel Afghaanse burgers. Het was een heftige operatie. Toch herinner ik me vooral de kracht van de mensen om mij heen. Afghanen zijn sterke mensen. Ze leven in extreme omstandigheden met veel geweld en ellende. Toch gaan ze door. En ook de Afghaanse kinderen zijn bijzonder. Ze hebben een extreem hoge pijngrens. In ziekenhuizen was het soms lastig voor een Westerse arts om een diagnose te stellen. De kinderen waren daarnaast vooral blij met school. Als ze naar school konden dan speelden en lachten ze het hardst.

Ik denk daarom ook dat je door ervaringen opgedaan op missie als mens rijker terugkomt. Dit geldt niet voor iedereen, helaas gaat het bij een klein deel van de veteranen mis. Ik zie de missies als een verrijking. Tegenwoordig is het respect en de waardering voor veteranen veel hoger dan vroeger. Het gratis concert van André Rieu is hier een goed voorbeeld van. Ik heb veel respect voor de Indië veteraan. Na terugkomst was er voor hen niets geregeld. We hebben in Nederland van vorige missie geleerd hoe je met veteranen om moet gaan. Na een missie word ik goed opgevangen en verzorgd. Gelukkig is het nu dus veel beter geregeld. Ik voel me als veteraan goed behandeld, maar dat was voor de veteranen uit Indië en Korea toch echt anders”.