“Tijdens een door mij georganiseerde duikclinic, voor in Afghanistan gewond geraakte militairen, leerde ik Rob Bakker kennen. Hij zat nog in een rolstoel en kort daarvoor was een deel van zijn been geamputeerd. We hebben toen wat oppervlakkig gepraat, maar ik kwam er wel achter dat Rob iemand is die weet wat hij wil. Daar is hij ook duidelijk in.

Rob Bakker (zittend links) tijdens een duikclinic.

Naast veteraan en gewond geraakte militair ben ik ook de Manager van Orthopedie Techniek Aardenburg. Dit is de Orthopedische Instrumentmakerij van het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg. In deze laatste hoedanigheid heb ik Rob echt leren kennen.

Met mijn team en andere revalidatiespecialisten dragen wij er zorg voor dat militairen en burgers met een lichamelijke beperking een goede voorziening krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een prothese zijn. Deze prothese stelt mensen uiteindelijk weer in staat om kwaliteit van leven te krijgen en om hun dagelijkse activiteiten te doen. Het mooie van ons werk is dat wij mensen letterlijk weer op de been helpen. Hier draagt iedereen in het (behandel)team aan bij.

Omdat ik zelf groepscommandant van een Infanteriegroep Luchtmobiel ben geweest, en zwaar gewond ben geraakt tijdens inzet hadden Rob en ik meteen een klik. Ik loop dit jaar al 19 jaar met een beenprothese. Samen met Rob heb ik de nodige tijd pratend doorgebracht en hem adviezen en tips kunnen geven. Dit ging meestal met de nodige galgenhumor en het is ook niet zo dat hij met alles wat doet.

Omdat het parachutespringen voor Rob erg belangrijk is, heb ik er voor de randvoorwaarden gezorgd dat Rob deze sport met een speciaal gebouwde prothese, veilig kan uitvoeren. Zijn prothese wijkt dan ook af van een standaard onderbeenprothese. Voor de Orthopedisch Instrumentmaker van Rob was het dan ook een uitdaging om deze prothese te maken. Rob heeft tijdens dit proces steeds zeer actief meegedacht. Zo ontstaat er ook een goede band tussen hem en zijn Orthopedisch Instrumentmaker. Een erg belangrijke basis om uiteindelijk een goede prothese te maken.


Rob Bakker, Edwin de Wolf en Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert
Rob is ook iemand die steeds zoekt naar verbeteringen en optimalisatie. Hij legt de lat hoog en wil zijn doelen graag bereiken. Hierdoor is hij ook met enige regelmaat bij ons om zijn prothese steeds verder te verbeteren. Zo loopt hij sinds kort op een nieuwe voet. Hierdoor loopt hij comfortabeler en zijn de landingen ook zachter door een ingebouwde schokdemper.

Het is mooi om te zien dat Rob na zijn traumatische ervaring zijn leven weer zo goed oppakt. Dit heeft mede te maken met de kwaliteit van de prothese en met zijn doorzettingsvermogen, flexibiliteit, wilskracht en vooral positieve instelling en humor. Dat maakt mij trots als leidinggevende van een team specialisten en dit dwingt veel respect af richting Rob”.

Meer verhalen