verhalen

“Met niemand heb ik zo’n sterke band als met Marco Kroon”

Robert Mikhout is al jaren goed bevriend met Marco Kroon. Ze kennen elkaar nog van de opleiding van de Korps Mariniers. Op het blog van Veteranendag vertelt hij over zijn bijzondere vriendschap met Marco.

“Als een soort bijgeloof breng ik Marco Kroon altijd naar het vliegveld als hij op missie gaat. Het is een traditie geworden. Hij voelt zich er goed en veilig bij en ik vind het leuk om te doen. We hebben beide het gevoel dat het geluk brengt.

Marco en ik lijken niet erg op elkaar. Ik ben groot en ik kan goed relativeren. Marco is kleiner en heeft een enorme winmentaliteit. Door de onderlinge verschillen vullen we elkaar goed aan. Hij is niet erg veranderd door de Willems-Orde, maar soms moet ik hem afremmen omdat hij anders letterlijk dag en nacht bezig is met werken. Dat lukt vanwege de sterke vriendschap. Er bestaat eigenlijk niemand met wie ik zo’n sterke band heb als met Marco.

 

Ik heb Marco Kroon leren kennen tijdens de opleiding bij het Korps Mariniers. We begonnen tegelijk aan de opleiding en we zaten in dezelfde klas. Vanaf het begin hadden we een klik. Tijdens de opleiding waren we vaak samen. En net als Marco wist ik al vanaf jonge leeftijd dat ik bij Defensie wilde werken. Toch werd ik eerst afgekeurd bij de medische keuring. Mijn gebit was niet goed genoeg. Er was een stuk van mijn kies afgebroken en daarom moest ik eerst naar de tandarts. Omdat ik geen lieverdje was zat ik ook nog in mijn proeftijd. Via de reclassering ben ik uiteindelijk toch in dienst gegaan.

Het militaire vak sprak me aan. Extra interessant vond ik parachute springen. Het logistieke deel was niet zozeer mijn ding. Ik was 21 jaar toen ik bij Defensie ging werken en ik ben daar gevormd. Toch ben ik na twee missies in Cambodja en in Bosnië weggegaan. Ik wilde de opvoeding van mijn drie kinderen meemaken. Van die beslissing heb ik nooit spijt gehad. Ik mis soms de kameraadschap en het echte militaire werk, maar ik heb ook nog veel contacten met oude kameraden. En ook met Marco heb ik veel contact.

Afgelopen Veteranendag zijn we samen naar Den Haag gegaan. Het was mijn eerste Veteranendag. Ik dacht namelijk dat het meer voor oude veteranen was. Voormalig collega van Marco en mij, Frank van der Schoot, heeft me overgehaald. Ik vond het waanzinnig. Ik ben veel oude bekenden tegengekomen en ik ben er volgend jaar zeker weer bij.”