verhalen

“Het was de tijd van de cassettebandjes”

Veteraan Fabian Dasburg werkt bij de Riooldienst van de gemeente Rotterdam. Voor die tijd werkte hij jarenlang als onderhoudsmonteur en chauffeur. Fabian kijkt terug op een bijzondere tijd als militair. Hij begon als dienstplichtig militair, zat een tijd op de basis Seedorf in Duitsland en in 1995 vertrok hij op missie naar Bosnië. Maar in zijn leven blijft muziek toch het belangrijkste.

“Muziek is zeer belangrijk in mijn leven. Volgens mijn moeder was ik er als jonge jongen al mee bezig. Mijn grote voorbeelden zijn Jimi Hendrix en Kiss. Mijn passie voor muziek past ook goed bij mijn huidige werk. Ik ben rond vier uur klaar en dan heb ik nog voldoende tijd om muziek te maken. Tijdens mijn tijd bij Defensie draaide ik als DJ als we aan het voetballen waren in het weekend of tijdens de feestdagen. Dat was nog in de tijd van de cassettebandjes. In die tijd begon ik ook met het schrijven van songteksten. Als beroepsmilitair deed ik in 1992 mee met een talentenjacht. Ik werd tweede. Met de winnaar, een gitarist, had ik grootste plannen. Ik zou met hem een band starten. Maar vanwege onze verschillende roosters en vakantiedagen is het er helaas niet van gekomen. Gelukkig hebben we nog wel een aantal keren kunnen jammen!

Daarna liet een maat van me zien dat je met een computer ook muziek/beats kunt maken. We zijn toen met een paar maten teksten gaan schrijven en de Seedorf Posse was geboren op de basis Seedorf, net over de grens in Duitsland. Dat was ook de periode dat ik ben begonnen met rappen. Dat vond en vind ik zo tof dat ik het ben blijven doen. Mijn eerste CD kwam uit op de dag voordat ik vertrok op missie naar Bosnië. In Bosnië zaten veel liefhebbers van rapmuziek. Als iemand een nieuwe cd in zijn pakket had zitten, gingen we direct met een paar maten luisteren of het iets was. Plaatjes draaien was in Bosnië nog leuker dan in Seedorf omdat we er een eigen radiostation hadden. Daar heb ik een aantal keer gedraaid en natuurlijk ook mijn eigen muziek gepromoot. Nadat we terugkwamen van de uitzending is het muzikale balletje gaan rollen. Ik begon met optredens, workshops en andere dingen die met muziek te maken hebben. Rappen doe ik op verschillende soorten beats, funk, hardcore of wat voor beat dan ook. Voor Veteranendag heeft Fabian meerdere keren opgetreden.