verhalen

‘Ik voel een band met Nederlandse veteranen, al komen we uit een heel ander deel van de wereld’

David, veteraan uit de Verenigde Staten, kwam voor de liefde naar Nederland. Dankzij het initiatief Onbekende Helden is hij in contact gekomen met Nederlandse veteranen.

‘In 2010 ben ik naar Nederland gekomen. Het verbaasde mij erg dat er in Nederland anders naar veteranen wordt gekeken dan in de Verenigde Staten. De waardering voor veteranen is diep verweven in de Amerikaanse samenleving. Zo krijgen wij voorrang bij bepaalde banen, en korting in veel winkels en bij benzinestations. Ook krijgen veteranen een ander nummerbord, waarop je kan zien aan welke krijgsmacht je verbonden bent. In de VS kwam er vaak zomaar iemand naar me toe die zei: ‘Dankjewel voor wat je voor mijn vrijheid hebt gedaan’. Ik heb niet het gevoel dat ik een held ben; de collega’s die niet thuis zijn gekomen zijn, dat zijn voor mij de helden. Maar de erkenning en waardering voelt fijn; ik heb er hard voor gewerkt en veel voor opgegeven.

Ongeveer een maand geleden leerde ik Onbekende Helden kennen via mijn werkgever. Ik was heel verrast en enthousiast. Sinds ik naar Nederland ben gekomen heb ik geen contact gehad met andere veteranen. Nu blijken zij zelfs mijn collega’s te zijn. Het heeft echt deuren voor me geopend. Ik voel een band met de Nederlandse veteranen, al komen we uit een heel ander deel van de wereld. De transitie van het in dienst zijn als militair naar het gewone burgerleven is niet makkelijk, zeker als je niemand om je heen hebt om je ervaringen mee te delen. Nu kan ik met anderen praten over wat we hebben meegemaakt, wat we mooi en bijzonder vinden, hoe het is om weer thuis te zijn; eigenlijk over alle aspecten van veteraan zijn.

Ik merk dat veteraan zijn van grote meerwaarde is in mijn huidige werkzaamheden bij de Customer Service Support van VANAD Group in Capelle aan den IJssel. Daar ben ik verantwoordelijk voor de distributie van de krant Financial Times in Europa. Als soldaat onderga je intense training die veel discipline vergt. Je dient volgens de waarden loyaliteit, respect, service, eer, integriteit en moed. Deze waarden zijn diep geïntegreerd in wie ik ben en hoe ik werk.

Het doet me heel goed om te zien dat er steeds meer initiatieven voor veteranen zijn in Nederland, en dat Veteranendag steeds drukker bezocht wordt. Ik hoop dat hierdoor de waardering voor veteranen onder de Nederlandse bevolking zal groeien. Wij zijn niet slechts mannen en vrouwen die vechten in oorlogen. Humanitaire missies steunen wij ook. Als militairen zijn wij er voor jouw vrijheid, maar als veteraan kunnen wij ook een mooie bijdrage leveren aan de samenleving. Als je dat kunt begrijpen en erkennen, ook al ben je geen voorstander van Defensie, dan ben ik heel erg blij.’