verhalen

‘Na je missie wil je nooit meer uit elkaar’

Colin en zijn kameraden maken in juni een roadtrip naar Bosnië om geld in te zamelen voor beren. De veteranen willen laten zien wat je met kameraadschap en saamhorigheid kan bereiken. ‘Met hen heb ik een soort echtelijke relatie: na je missie wil je nooit meer uit elkaar.’

‘Met onze roadtrip willen we een goed doel steunen. In Bosnië leven mensen nog steeds best wel gescheiden, dus we besloten niet iets voor één bepaalde bevolkingsgroep te doen, maar voor beren. Er leven er nu zo’n vijftig in gevangenschap, ze worden bijvoorbeeld opgesloten in een kooitje naast een restaurant, als entertainment. Ook leven er nog een onbekend aantal beren in het wild. In Slovenië, Macedonië en zelfs in Kosovo zijn er beschermingsprogramma’s opgezet, maar in Bosnië niet: voor 1400 dollar mag je een beer schieten. Met onze actie Operation MacKenzie willen we 10.000 euro ophalen voor de stichting Bears in Mind, die daar goed werk doet.

Toch gaat het om méér dan beren: we willen laten zien wat je met elkaar kan bereiken als je je schouders eronder zet. Op missie leerden we elkaar goed kennen omdat we 24 uur per dag, zes maanden lang, bij elkaar waren. Je leert met elkaars minpunten en pluspunten om te gaan. In de burgermaatschappij zijn de verschillen tussen mensen nog vaak een struikelblok, maar op missie zorgt die diversiteit er juist voor dat het goed werkt. Ik ben al een paar keer eerder terug naar Bosnië gegaan. Ik dacht daar: hoe gaaf zou het zijn om met die gasten van toen terug te gaan? In juni gaan we eindelijk met z’n achten die kant op.

Met het groepje veteranen waar me nu mee op reis gaan, hebben we vaak aan een half woord genoeg. We leiden allemaal andere levens; onze groep telt onder meer een gevangenisbewaarder, een kabelmonteur, een vrachtwagenchauffeur en een politieagent. We delen niet de nostalgie naar de uitzending, maar eerder blijdschap dat we dit samen hebben meegemaakt. We reizen af naar Jajce, ons oude uitzendgebied. Op missie stonden we toch ver van de burgers af – nu krijgen we de kans om echt met Bosniërs te praten. Dat zal wel emoties losmaken, want in die regio liggen veel indrukwekkende verhalen.

We hebben alle acht bij Defensie geleerd in oplossingen te denken; een goede infanterist heeft een creatieve geest. Je leert dat je nooit op mag geven en om samen nieuwe mogelijkheden te vinden. We willen niet simpelweg in een busje stappen en naar Bosnië vertrekken; we willen ook een bijdrage leveren aan het land waar we samen op missie zijn geweest.’

Lees meer over Bears In Mind hier.