verhalen

“Het Klokhuis reist naar Srebrenica”

Samira en Boudewijn ontmoetten elkaar in 1995 in Srebrenica. Tijdens zijn missie bouwt Boudewijn een hechte vriendschap op met de dan 12-jarige Samira. Afgelopen zomer zagen ze elkaar voor het eerst in achttien jaar weer terug. Het team van het televisieprogramma Het Klokhuis reisde mee om deze ontmoeting te filmen. Redacteur Maaike Witlox was erbij en vertelt deze week over deze bijzondere ontmoeting.

“Met de serie “Het Klokhuis maakt Geschiedenis” proberen we de 50 belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis te vertalen voor kinderen. De Dutchbat III missie van Boudewijn, waarbij Nederlandse militairen de val van de enclave meemaakten, is zo’n belangrijke gebeurtenis.

Maar hoe breng je zo’n heftig onderwerp naar de doelgroep van Het Klokhuis? Door het persoonlijke verhaal van Boudewijn en het verhaal van een kind, de 12-jarige Samira, te vertellen kunnen kinderen bij het zien van de uitzending denken: hoe zou mijn leven eruit zien in een oorlog? Dat is voor iedereen lastig voor te stellen, maar we hopen dat kinderen naar aanleiding van de uitzending hierover na gaan denken.

In Srebrenica heeft Boudewijn samen met andere Nederlandse militairen een oorlog meegemaakt. Hij kan goed over die tijd vertellen. Zijn persoonlijke verhaal is meeslepend en heftig tegelijk. We waren heel blij dat Boudewijn bereid was om zijn verhaal voor de camera te vertellen. In de voorgesprekken met Boudewijn werd ik al meegezogen in zijn verhaal. Toen ik zijn verhaal hoorde, wist ik meteen dat we met de redactie naar Bosnië moesten reizen. Samen met Boudewijn zijn we in de zomer van 2012 teruggegaan om zijn vriendin Samira op te zoeken. Boudewijn weet haar in 1995 bij het scheiden van de mannen en vrouwen nog net op tijd in een bus te krijgen. Hierdoor kon ze naar een veilig gebied vluchten. Met deze actie redt hij haar leven. Boudewijn wist dat ze de oorlog had overleefd, maar verder hadden ze elk contact verloren. Bij Het Klokhuis hebben we een half jaar naar haar gezocht. In samenwerking met een correspondente hebben we Samira uiteindelijk gevonden.

Boudewijn was heel zenuwachtig voor de ontmoeting. Ook ons team vond het erg spannend. Van tevoren kan je niet inschatten hoe iemand gaat reageren. Vinden ze het leuk om elkaar weer te zien of is het te emotioneel? Vanuit Nederland had ik contact met Samira via Facebook. Het hele script heb ik met haar doorgesproken. Ook zij was erg nerveus. Eenmaal aangekomen in Bosnië moest ik ervoor zorgen dat Samira en Boudewijn elkaar niet toevallig zouden tegenkomen. Dat moment wilden we bewaren voor de uitzending.

De ontmoeting was prachtig. Boudewijn en Samira liepen langs het hek van de compound, waar ze elkaar dagelijks hadden ontmoet, langzaam naar elkaar toe. De omhelzing was emotioneel en heel mooi om te zien. Allebei hebben ze een zoon in dezelfde leeftijd. En zonder dat ze het afgesproken hadden lieten ze elkaar een foto van hun zoon zien. Ik vind het erg mooi dat twee mensen met zo’n verleden gelijk weer vooruit kijken naar de toekomst. Het is een uniek verhaal dat een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis vormt. Van alle vijftig verschillende geschiedenisuitzendingen van Het Klokhuis vind ik deze persoonlijk het mooist en het heftigst”.