verhalen

“Voorop in het defilé”

Ik vind het een eer om op Veteranendag de rol te hebben die ik heb. Als Adjudant van de paradecommandant mag ik voorop lopen, zal de paradecommandant het grond- en luchtdefilé aanmelden bij onze Kroonprins en zie ik vervolgens op het defileerpunt op de Kneuterdijk de veteranen aan me voorbij trekken. Op deze wijze zal ik dit jaar mijn eer betonen aan alle Nederlandse veteranen, jong en oud.

Ik vind het belangrijk om een paar keer per jaar stil te staan bij hen die zich inzetten voor anderen, voor wie vrijheid niet een vanzelfsprekendheid is. Vaak onder moeilijke, gevaarlijke omstandigheden en ver van huis. Loyaal aan de Nederlandse regering, maar vooral ook aan hun kameraden; een echte band of brothers. Nederland mag trots zijn op deze mensen!

Nationale veteranendag is zo’n moment voor mij om hier bewust bij stil te staan. Het is niet meer vanzelfsprekend dat mensen zich voor anderen inzetten in deze individualiserende samenleving en al helemaal niet als het gevaarlijk en ver buiten de eigen grenzen is. Het is een feestdag om te vieren dat ze er zijn.

Hoewel het geen herdenkingsdag is sta ik, naast vieren, ook altijd even stil bij hen die niet de kans hebben gekregen om veteraan te worden. Ik denk dan vooral aan mijn vriend en buddy Tom Krist, die in 2007 in Afghanistan omgekomen is. Hij is er op zo’n dag voor mij ook bij.

Ik verwacht dat Veteranendag dit jaar een prachtige dag wordt waar het reünie gehalte hoog zal zijn. Dit is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van die dag; elkaar ontmoeten!