verhalen

‘Het belangrijkste is teamwerk, niet snelheid’

Door de ervaringen die André Skwortsow opdeed als militair op missie in Irak voelde hij zich zeker genoeg om zijn fascinatie voor de hindernisbanensport na te jagen. In 2012 introduceerde hij de Nederlandse Mud Masters. Op 25 juni 2016, op Veteranendag, nemen in Scheveningen ongeveer 10.000 mensen deel aan Mud Masters.

‘Ik ben opgegroeid vlak bij een kazerne en van jongs af aan was ik gefascineerd door de hindernisbaan. Sterker nog, het was één van de redenen om het leger in te gaan en daarna om Mud Masters te introduceren in Nederland.

Direct na mijn officiersopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine, kreeg ik op mijn eerste werkdag als officier te horen dat ik twee maanden later al op uitzending zou worden gestuurd naar Irak. Dat deed mij deugd, aangezien ik bij Defensie ben gegaan om te werken en niet alleen om te oefenen. Zo kon ik mijn opleiding meteen in de praktijk toepassen. Ik vertrok met een gemotiveerd team dat veel vertrouwen in mij had. Juist door dat in mij gestelde vertrouwen kreeg ik de speelruimte om van mijn eigen fouten te leren en die ook te herstellen. Dit ‘learning on the job’ is een cruciaal element in mijn eigen ontwikkeling geweest en van groot belang bij het opzetten van mijn eigen initiatief: de Mud Masters.

Samen met mijn broer zag ik op televisie een programma over de Amerikaanse obstacle runs. Ik was er meteen door gegrepen en ben meteen fanatiek gestart met de introductie van dit soort evenement in Nederland. Met steun van mijn broer had ik binnen twee weken een datum geprikt en een locatie gevonden voor de eerste Mud Masters in Nederland. Toen begon het echte werk. Ik heb een team opgezet en samen leerden we hoe zo’n grootschalig evenement moet worden opgezet. Ik moest ineens uit mijn comfort zone treden. Bij Defensie had ik een bepaalde taak waarvan ik wist hoe ik die moest uitvoeren, maar nu moest ik ineens onderhandelen met leveranciers, vergunningen aanvragen en de hele nieuwe wereld van communicatie en public relations leren kennen. Het was een periode van veel vallen en weer opstaan. Maar juist door mijn Defensie-ervaringen is het toch goed gelukt.

Het organisatieteam van Mud Masters bestaat grotendeels uit militairen en verschillende generaties veteranen. Dit komt vooral door onze ervaring met hindernisbanen, organisatie, veiligheidsplannen opstellen en we hebben met z’n allen een bepaalde mentaliteit meegenomen uit onze verschillende missies: we geven niet snel op. Een probleem wordt niet gezien als probleem, maar als een uitdaging.

Deze kernwaarden probeer ik ook door te geven aan de deelnemers. Ik benadruk vooral het fit worden, het belang van teamwerk en tussendoor ook nog plezier hebben. Hierdoor is het ook niet een wedstrijd en worden er geen tijden opgenomen zoals bij bijvoorbeeld een marathon. Geen deelnemer mag achter worden gelaten. Dit resulteert in teamwerk waarin vreemde mensen elkaar helpen de finish te halen. Die samenwerking is zo mooi om te zien, elke keer opnieuw.

Ik vind het belangrijk dat iedereen, fit of niet fit, mee kan doen. Hierdoor zijn er verschillende niveaus. Het belangrijkste is uiteindelijk niet om het snelste te zijn, maar om het samen te doen!’

Veteranen krijgen 40% korting op deelname aan Mudmasters Biddinghuizen 24 september 2016 bij vermelding van hun Veteranenpasnummer. Meer informatie op de website van het Veteraneninstituut.

Wil je ook meedoen aan een evenement van Mud Masters? Check mudmasters.nl