verhalen

20 jaar UNFICYP

De ‘vergeten missie’ op Cyprus.

In de vernieuwde Checkpoint vertellen drie veteranen over hun ‘vergeten missie’. Hier het verhaal van veteraan Jeroen Willems (37) over UNFICYP.

Op missie naar Cyprus

Tussen juni 1998 en juni 2001 namen ruim 600 Nederlandse militairen deel aan United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP). Jeroen Willems (37) nam in 2000 deel aan deze missie en was ingedeeld bij de Mobile Force Reserve (MFR). Jeroen: “Ik zat bij de pantserluchtdoelartillerie, maar met luchtverdediging had deze missie niets te maken. We waren omgeschoold tot lichte infanterie en speelden vooral politieagent tussen de Grieken en Turken. Als er bijvoorbeeld ergens een demonstratie plaatsvond, gingen we eropaf en zochten een positie uit het zicht van de mensen.”

Media

Jeroen geeft aan dat hij het een interessante tijd vond. “Mooi dat je meedoet aan iets dat groter is dan jezelf. In de media vond je maar weinig terug over deze missie. Het ging toen meer over onze inzet in Bosnië. Er zou best meer aandacht mogen zijn voor de vele kleine internationale missies. Vooral omdat je daarmee de samenleving kunt laten zien wat er nog meer in de wereld speelt.

Overigens ben ik mijn eigen missie in zekere zin ook ‘vergeten’. In een sollicitatiegesprek vertelde ik er nonchalant over. Degene tegenover mij werd daar bijna boos om.”