Uniek veteranenstripalbum ‘Op Missie’ gepresenteerd

9 oktober 2014

Op zaterdag 11 oktober wordt het stripalbum ‘Op Missie’ gepresenteerd tijdens de Stripdagen in Breda. De strip is het resultaat van de bijzondere  samenwerking tussen tien striptekenaars en tien Nederlandse veteranen waarvan hun missieverhalen zijn opgetekend.

141009_NLVD4

Tien Veteranenverhalen
De tien ‘verstripte’ missies vormen een kleine selectie uit de in totaal honderd missies waaraan Nederlandse veteranen hebben deelgenomen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan nu. Zo is gekozen voor missieverhalen uit Afrika, de Tweede Wereldoorlog, de Balkan, Nederlands-Indië, Nieuw Guinea, Somalië, Libanon en Irak. De veteranen zijn een bonte mix van oudere en jongere mannen en vrouwen die daar waren ingezet, sommigen van hen zijn nog in actieve dienst. Zoals luchtmachtpiloot Marcel Duijvestein die indertijd in Kosovo was ingezet met zijn F16. Of Hans Lodder, nu commandant van de Marine op de Antillen, die vertelde hoe hij tegen de piraten in Somalië optrad. En kolonel van de Mariniers Marc Brinkman die een bijzondere persoonlijke ervaring in Irak liet optekenen, maar ook de jonge veteraan Mike van de Vondervoort, nu buiten dienst, die een zelfmoordaanslag in Afghanistan overleefde.

Het Stripalbum ‘Op Missie’
Door de medewerking van tien striptekenaars heeft het album tien verschillende tekenstijlen gekregen en verschillende covers. Het album wordt uitgegeven door Strip2000 en is geproduceerd door Gert Jan Pos, docent aan de kunstacademie Willem de Kooning en voormalig stripintendant van Nederland. Het doel van de opdrachtgever – het Nationaal Comité Veteranendag – is vooral het gebruik in het basis- en voortgezet onderwijs, waar veteranen in de klas leerlingen vertellen over hun ervaringen. Het stripalbum helpt daarbij als hulpmiddel. Daarnaast is het ook te koop in de striphandel.

Noot voor de redactie
Op zaterdag 11 oktober wordt het album vanaf 15.00 uur in het Chassé theater Breda gesigneerd door verschillende tekenaars in aanwezigheid van de veteranen. Het is mogelijk om met de veteranen en de tekenaars te spreken. Aanmelden voor bezoek aan de beurs en/of contacten met de veteranen: Koos Sol, sol@veteranendag.nl, 06-53958039.

De tien veteranen wonen verspreid over Nederland, voor de meeste regionale media is het mogelijk om hen in contact te brengen met ‘hun’ veteraan.

Veteranen:
Veteraan  Fokke Dijkstra, Nederlands-Indie, omgeving Leeuwarden
Veteraan Elie van Schilt, Korea, omgeving Tilburg
Veteraan Theo van Hees, Nieuw-Guinea, omgeving Emmen
Veteraan Sjaak Duine, Libanon, omgeving Breda
Veteraan Albert Zomer, Angola, omgeving Almelo
Veteraan Marcel Duijvestein,  Kosovo, omgeving Gorinchem
Veteraan Marc Brinkman, Irak,
Veteraan Mike van de Vondervoort, Afghanistan, omgeving Noord-Limburg

141009_NLVD3