Stappenplan witte anjer perkje

 

  • Er is geen vastomlijnd formaat voor een Witte Anjer Perkje (het kan qua grootte variëren);
  • Wij raden aan bij een perkje een bordje te plaatsen met een uitleg waarvoor het is (de witte anjer is het symbool van erkenning en waardering voor onze veteranen, ingezet in dienst van de vrede);
  • De witte anjer is best een lastige plant. Om eind juni de anjer te laten bloeien doe je er goed aan om omstreeks januari te starten met de voorbereidingen;
  • In samenspraak met een aantal groen-experts zetten wij een 3-tal opties op een rij:
  1. de potanjer (de Amsterdamse Vondelpark variant). Aanplant van de lager blijvende witte potanjer. Voor deze witte potanjer bestaat nogal een verschil in aanbod. Vaak vind je een nogal ielige variant. Maar er bestaat ook een variant die wat grover uitgroeit en ook qua bloem net even groter is. Hoogte blijft (weersafhankelijk) op zo’n 0.40-0.45m. steken. Een Koninklijk blauw en oranje bloemen/bladkleuren in de onderlaag kan dienen als een welkome aanvulling.
  2. de snijanjer, maar dan in de vorm van een witte trosanjer. Qua hoogte zal deze zeker 0.50m. halen, maar de verwachting is dat deze variant bij een warme zomer zeker nog wat meer hoogte pakt. Het is noodzakelijk deze anjer steun te geven in de vorm van mixed planting.
  3. de Leeuwarder anjer variant, is een combinatie van twee snijanjers: de witte trosanjer (Wes Westcrystal) en de standard witte snijanjer (Wes Everest). Door deze te combineren ontstaat een veelheid aan witte anjerbloemen die meer van onderuit de stengel al beginnen te bloeien. Je krijgt dan automatisch meer diepte in de aanplant. De hoogte zal ook hier zeker de 0,50m halen. Ook bij deze optie is het noodzakelijk om deze steun in de vorm van mixed planting te geven.

Bij de snijanjer en de Leeuwarder anjer is ondersteuning van de planten bij opkweek en transport nodig. Na aanplant dient deze ondersteuning (in de vorm van houten prikkers) verwijderd te worden. De omliggende planten bieden ondersteuning, waardoor het geheel als een kleurrijk boeket kan uitgroeien.

Blooming Business in Breda is een heel prettige samenwerkingspartner gebleken in 2019.  Joyce Oomen (joyce@bloomingb.nl) is zeer hulpvaardig. Zij geeft als prijsindicatie:

Optie 1) Vondelparkoptie, de potanjer

A> prijs bij 18 st/m²  //  € 17,50

B> prijs bij 15 st./m²  // € 14,25

C> prijs bij 12 st/m²  //  € 11,50

Optie 2) Snijanjeroptie, trosanjer (noodzakelijk te steunen in de vorm van mixed planting)

A> prijs bij 18 st/m² – € 21,75

B> prijs bij 15 st./m² – € 18,00

C> prijs bij 12 st/m² – € 14,50

Optie 3) Leeuwarden optie,  2 type snijanjers in mixed planting (ter ondersteuning)

A> prijs bij 18 st/m² – € 18,95

B> prijs bij 15 st./m² – € 16,95

C> prijs bij 12 st/m² – niet mogelijk

 

Voor extra vragen aan de verantwoordelijken voor de Witte Anjer perkjes in Leeuwarden of Amsterdam:

Leeuwarden, Chantal de Jongh, chantal.dejongh@leeuwarden.nl

Amsterdam, Anne Marie Cannoo, a.cannoo@amsterdam.nl

Meer algemene vragen: Alex Klusman, alexklusman@bkb.nl | 06-55710702