Sprekers bekend van eerste Veteranen boekendag

27 november 2012

Op vrijdag 30 november organiseert de Stichting Nederlandse Veteranendag de eerste veteranen boekendag in het Meermanno museum in Den Haag. Tien veteranen lezen een stuk voor over hun meest bijzondere ervaring op missie. Na afloop kan het publiek vragen stellen. De sprekers hebben verschillende achtergronden en zijn op verschillende plekken op missie geweest. Extra bijzonder is de aanwezigheid van uitgeverij de Vier Windstreken. Veteranen die graag nog een boek uit willen geven kunnen bij hen terecht voor tips. Hieronder geven we een kort overzicht van een aantal sprekers die aanwezig zijn op de eerste Veteranen boekendag.

Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden voor de VN en de NAVO. Over zijn missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij. Niels schreef het boek Soldaat in Uruzgan en het boek Terugkeer uit Uruzgan. Anke Dorpmanns is tegenwoordig sportinstructrice en schrijfster.  Op 17-jarige leeftijd meldde ze zich aan bij de Landmacht. Na haar missies in Bosnië en Irak werd bij haar PTSS geconstateerd. Schrijven hielp Anke bij de verwerking van deze ervaringen. Anke schreef onder andere: Vroeger vond ik onweer mooi en Mama is soldaat. Royan van Velse is manager inkoop en logistiek in Ziekenhuis Rijnstate Arnhem. Hij schreef het boek, Reizen door landen in opspraak, naar aanleiding van zijn missies voor het Rode Kruis en voor de VN door de Ivoorkust, Liberia, Rwanda en Angola. Naast deze drie bijzondere sprekers komen er nog meer veteranen aan het woord.

Er is ook een boekenbeurs op 30 november. Op de boekenbeurs kan elke veteraan zijn of haar boek presenteren en verkopen. Stichting Nederlandse Veteranendag wil veteranen ondersteunen en organiseert daarom de veteranen boekendag waarin alle aandacht naar schrijvende veteranen en hun verhalen uitgaat. Het programma begint om 12 uur en duurt tot 17 uur. Opgeven voor de Veteranen boekendag of voor de boekenbeurs kan hier.