Ridder Militaire Willems-Orde veteraan Gijs Tuinman

3 december 2014

Veteraan Gijs Tuinman wordt op 4 december benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde der vierde klasse. Voor Koning Willem-Alexander is het de eerste keer dat hij de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uitreikt. Veteraan Tuinman krijgt de onderscheiding vanwege zijn voortdurende en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens zijn missie in Afghanistan.

Gijs Tuinman
Gijs Tuinman kreeg in 2009 al een Bronzen Leeuw, een dapperheidsonderscheiding die hij verdiende voor zijn leiderschap tijdens zijn eerste van vijf missies in Afghanistan. Een paar jaar geleden maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven, maar op ons blog gaf hij toen al aan dat hij zich nog altijd militair voelde. Inmiddels is hij weer terug bij Defensie, als stafofficier bij het Commando Landstrijdkrachten in Utrecht.

Militaire Willems-Orde
De Militaire Willems-Orde is de hoogste en oudste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. De onderscheiding werd bijna 200 jaar geleden ingesteld door Koning Willem I als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste Willems-Orde is uitgereikt aan Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn strijd tegen Napoleon (1815). De laatste is uitgereikt aan veteraan Marco Kroon (2009). Op dit moment zijn er nog vier dragers in leven (2014), waarbij Gijs Tuinman de vijfde wordt.

Ceremonie
De ceremonie rondom de uitreiking van de Militaire Willems-Orde vindt plaats op het Binnenhof in Den Haag en duurt van 09.40 tot 11.00 uur. De NOS zendt de ceremonie live uit op televisiezender NPO1. De uitzending is ook live te bekijken via deze link.

 

Meer informatie:

Het Algemeen Dagblad maakte een mooi portret rondom de persoon Gijs Tuinman.

Op de website van Defensie staat meer informatie rondom de uitreiking.