Rehobôthschool uit Barendrecht wint landelijke fotowedstrijd Veteranendag

8 juni 2018

In heel Nederland maakten schoolklassen foto’s rondom het thema veteranen en de betekenis van de Witte Anjer. Meer dan honderd leerlingen stuurden foto’s in. Een week lang kon er online gestemd worden op de tien finalisten die door een jury waren geselecteerd. Burgemeester Jan van Belzen: “De foto laat zien dat erkenning een nationale opdracht is voor ons allemaal. We moeten die erkenning gezamenlijk geven.” Winnares Sophie: “Op maandagochtend zei mijn vader dat ik misschien wel had gewonnen. In de klas hoorde ik dat het echt was. Ik ben zo blij! Ik had echt niet gedacht dat mijn foto door zou gaan naar de finale.” Sophie mag met haar klas tijdens Veteranendag aanwezig zijn in de Ridderzaal en ontmoet koning Willem-Alexander. Daarnaast maakt ze een vlucht in een oude Dakota.

Vader Sophie: “Sophie is op Veteranendag in Barendrecht de straat op gegaan met een stapel kaartjes om uit te delen om zo mensen aan te sporen op haar te stemmen. Twee uur later waren alle kaartjes al op! Ze heeft echt campagne gevoerd om haar foto te promoten, ze ging ervoor.” Jurylid Humberto Tan: “Dit is dé foto. Het is origineel, goed bedacht en goed uitgevoerd.” Sophie: “Ik heb nu al heeeel veel zin in Veteranendag. Ik mag de koning een hand geven. Dat vind ik wel spannend, want de koning ontmoet je niet elke dag.”

Jaarlijkse fotowedstrijd voor scholen

Om kinderen het belang van vrede bij te brengen en hun waardering voor veteranen aan te wakkeren, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. Docent Arjan Groeneweg van winnares Sophie: “Het is belangrijk dat kinderen weten dat vrede niet vanzelfsprekend is. De gastles en zo’n wedstrijd is dan een hele mooie manier om dat over te brengen. De leerlingen zijn enorm geboeid door zijn verhalen over bijvoorbeeld zijn missie naar Irak.” De gastlessen vormden de inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen. Aan de hand van deze bijzondere les maakten de kinderen hun foto, waarbij de Witte Anjer centraal staat. Deze bloem staat symbool voor de waardering van Nederlandse Veteranen en wordt gedragen op de linkerborst. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president.

Vakjury

De jury bestond uit Humberto Tan (presentator, amateurfotograaf en winnaar van Het Perfecte Plaatje 2016), Tom Berendsen (fotograaf en veteraan), Manon van der Zwaal (professioneel fotograaf), Pascal Bobbe (veteraan, amateurfotograaf en medewerker educatie Veteraneninstituut) en Jaap-Willem Kleijwegt (bestuurslid van Nationaal Comité Veteranendag)