Haal nu je gratis kaartje op voor de Veteranen Verhalendag 2019

5 september 2019

75 jaar geleden werd Eindhoven bevrijd. Ontzettend veel militairen hebben hun leven gewaagd voor de vrijheid van anderen. Niet alleen toen, maar ook vandaag de dag. De verhalen van deze veteranen verdienen het verteld te worden. Daarom organiseren we op zaterdag 21 september de Veteranen Verhalendag in Eindhoven. Muziek, sport, kunst, boeken, film en meer: een gezellige dag voor jong en oud!

Ben je altijd al benieuwd geweest naar de verhalen van veteranen? Haal dan snel je GRATIS kaartje op zodat je gegarandeerd toegang hebt!

Blokkenschema Veteranen Verhalendag

HAAL SNEL JE GRATIS KAARTJE OP

 


 

Highlights Programma:

 

De bevrijding van Eindhoven: door de ogen van de 95-jarige Amerikaanse veteraan Armando Marquez
“Vrijheid is om te koesteren. Bewaak het en eer het.” Als 20-jarige militair werd Armando Marquez gedropt op de Sonse heide in 1944. Hij raakte twee keer gewond: bij de dropping in Normandië en bij het Duitse Bombardement op Eindhoven van 19 september. Van zijn compagnie uit 1942, 150 man, is hij de enige die vandaag de dag nog in leven en dit verhaal uit eerste hand kan navertellen. Op Veteranen Verhalendag kun je deze oorlogsheld ontmoeten en al je vragen stellen over de bevrijding van Eindhoven, 75 jaar geleden.   

Doe mee met Invictus Games sporters
De Invictus Games is een internationaal paralympisch sportevenement voor militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. Tijdens Veteranen Verhalendag komen deze topatleten langs en geven een demonstratie.

Van Brabant naar Afghanistan en Terug
Jules Calis maakt prachtige documentaire striptekeningen over Nederlandse missies in Afghanistan. Op Veteranen Verhalendag kun je deze tekeningen bewonderen en al je vragen stellen aan de striptekenaar zelf, Jules Calis.

Documentaire ‘De Missie’
In De Missie (met Engels ondertitels) van documentairemaker Robert Oey krijg je door de ogen van de kolonel der Mariniers Joost de Wolf een inkijkje in de chaos van een internationale vredesmissie. De Nederlandse kolonel zoekt in Mali de grenzen van het mandaat op en toont aan dat de kloof tussen dossierwijsheid uit Den Haag en de realiteit van een tentenkamp in de woestijn in West-Afrika lastig te overbruggen is.

Joost de Wolf

Veteranen lezen voor uit eigen werk
‘Op uitzending – Patrick van Straten’, ‘Durf te Springen – Kees Amsterdam’, ‘Soldaat in Uruzgan – Niels Roelen’, ‘Oorlog in de Operatiekamer – Maaike Hoogewoning’. Zomaar een paar titels van boeken geschreven door veteranen over hun ervaringen op uitzending. In de prachtige schoolbibliotheek lezen de schrijvers voor uit eigen werk. Na afloop is er volop ruimte voor vragen.

Veteraan Henk leest voor uit eigen werk

Buddyhond Wim gaf Stefan weer lucht
Na zijn uitzendingen naar Bosnië en Kosovo werd er bij Stefan PTSS gediagnostiseerd. Hij had last van hevige paniekaanvallen, epileptische aanvallen en durfde de deur niet meer uit. Sinds de komst van hulphond Wim ziet het leven van Stefan er gelukkig weer veel rooskleuriger uit. Stefan komt weer buiten en doet weer mee. Of zoals Stefan zelf zegt: Wim heeft mij weer lucht gegeven.’  Tijdens de Veteranen Verhalen dag gaat Stefan aan de hand van een paar beelden in gesprek over zijn uitzending en de rol die hulphond in zijn leven vervult.

Stefan Sens met hulphond

Paard, hond en veteraan
Veterinair veteraan Joris Wijnker vertelt aan de hand van voorbeelden over de enorme waarde die hulphonden en hulppaarden zowel preventief als in de vorm van behandeling kunnen hebben voor veteranen. Veteraan, Invictus Games deelnemer en hulphond bezitter Joyce van den Waardenburg vertelt uit eigen ervaring.

Hokus pokus Pilates pas
Wat hebben pilates en veteranen met elkaar te maken? Kom naar de speciale workshop van pilates docente Becky Spellman en hoor alles over de militaire origine van pilates en over haar werk met gewonde veteranen.

Mijn leven is op dat dak voorgoed veranderd
Dayrohn Wiesken stond op een dak in Afghanistan toen hij en zijn kameraden urenlang onder vuur werden genomen. Aan de hand van een korte mini-documentaire gaat Dayrohn met Leon Verdonschot in gesprek over die nacht en wat daarop volgde.

Papa ben jij een moordenaar?
Als Niels zijn dochtertje naar bed brengt en het licht uitdoet hoort hij ineens uit het donker: ‘Papa, ben jij een moordenaar?’ Aan de hand van een korte mini-documentaire gaat Niels met Leon Verdonschot in gesprek over hoe er na terugkeer van uitzending door de samenleving naar je gekeken wordt.

Meld je hier aan voor Veteranen Verhalendag 2019!