Presentatie resultaten onderzoek vrouwelijk veteranen

4 november 2015

Op maandag 9 november 2015 presenteert het Veteraneninstituut de resultaten van onderzoek onder ruim 600 vrouwelijke veteranen. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse Veteranenlezing die dit jaar in Zeist plaatsvindt en geheel in het teken staat van vrouwelijke veteranen. Met bijdragen van onder meer publicist Petra Stienen, cabaretier Tineke Schouten en documentaire fotograaf Ton Koene, en persoonlijke verhalen van jonge, vrouwelijke veteranen.

Onderzoek onder vrouwelijke veteranen
Van oudsher is de krijgsmacht een door mannen gedomineerd bolwerk, maar steeds vaker gaan vrouwen op uitzending naar bijvoorbeeld Irak, Somalië of Afghanistan. Wat is de toegevoegde waarde van vrouwen tijdens uitzendingen? Welke rol spelen uitzendervaringen van vrouwelijke veteranen in hun latere leven? Hebben vrouwen vaker klachten dan mannen en vragen ze eerder om hulp? Het Veteraneninstituut deed uitgebreid onderzoek onder ruim 600 vrouwelijke veteranen en presenteert de eerste resultaten.

Programma Veteranenlezing
De presentatie van de onderzoeksresultaten is onderdeel van de jaarlijkse Veteranenlezing die voor de gelegenheid geheel in het teken staat van vrouwen. Samen met onder meer Petra Stienen (publiciste en Midden-Oostenkenner), Jolanda Bosch (psycholoog en gedragswetenschapper), Tineke Schouten (cabaretier) en Ton Koene (werkte als fotograaf en voor Artsen zonder Grenzen in verschillende conflictgebieden waaronder Afghanistan) duiken we in de wereld van vrouwelijke veteranen.

Bosnië- en Irak-veteranen Anke Dorpmanns, Kosovo-veteraan Mirjam Meindertsma en Afghanistan-veteranen Rinke Wagenaar en Suzanne Kos delen hun persoonlijke ervaringen: Hoe is het om als vrouw van 19 jaar in een mannenwereld te belanden? En hoe hou je het als jonge moeder vol om maanden ver van huis te zijn? Aansluitend wordt de film ‘Kenau’ (2014) vertoond over het leven van een van Nederlands eerste vrouwelijke veteranen Kenau Simonsdochter Hasselaer. Zij speelde volgens de overleveringen een heldhaftige rol bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Over de Veteranenlezing
De Veteranenlezing is een initiatief van het Veteraneninstituut en wordt ondersteund door het Nationaal Comité Veteranendag. Met de Veteranenlezing willen zij de kennis over veteranen delen en de publieke waardering voor veteranen stimuleren. De Veteranenlezing 2015 vindt plaats in Theater Figi in Zeist. Deelname is gratis, aanmelden en meer informatie op de website.