Nederlandse Veteranendag 2024

Zaterdag 29 juni 2024: vlag ook mee op de 20e Nederlandse Veteranendag! De teller loopt af naar een bijzondere mijlpaal: de twintigste editie van de Nederlandse Veteranendag.

Op 29 juni 2024 schittert Den Haag voor de twintigste keer als het podium voor dit bijzondere eerbetoon aan onze veteranen. Het is dé dag waarop heel Nederland zijn ruim 100.000 veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van vrede en veiligheid, zowel nu als in het verleden. En dat bedanken kan iedereen doen door op deze speciale dag thuis de Nederlandse vlag te hijsen en ook door een witte anjer te dragen.

 

Den Haag: De Veteranenstad van Nederland

Den Haag is voor de 20e keer ‘De Veteranenstad’ van Nederland. Op dit inmiddels vertrouwde publiekevenement verwelkomt Den Haag jaarlijks zo een 90.000 bezoekers. Iedereen is welkom op het Malieveld en in het centrum langs de route naar het kleurrijke defilé van duizenden veteranen. Het programma van de Nederlandse Veteranendag zit boordevol hoogtepunten die het verleden, heden en toekomst van onze veteranen verbinden. Hier zijn enkele van de hoogtepunten om naar uit te kijken:

Parachutisten in actie

Al op vrijdag 28 juni 2024 in de stad? Kom dan naar de Hofvijver. Om 13.30 uur landen meerdere parachutisten in het water, een bijzonder spektakel. Natuurlijk alleen bij goed weer.

Openingsceremonie Koninklijke Schouwburg

De Nederlandse Veteranendag start in de Koninklijke Schouwburg met een openingsprogramma voor genodigden. Honderden veteranen en gasten worden toegesproken door minister-president Mark Rutte en de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Dit in aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander, de Ridders Militaire Willemsorde, leden van het parlement en andere autoriteiten. De muziek wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, onder leiding van chef-dirigent Frans-Aert Burghgraef, samen met de solisten Anneke van Giersbergen en de veteranen Dennis Kroon en Joe Tenessee.  In het programma staan de persoonlijke verhalen van veteranen centraal. De opening wordt uitgezonden door Omroep West en waarschijnlijk Omroep Brabant, maar is ook te volgen via www.veteranendag.nl en op het Malieveld in het Plazatheater.

Uitreiking herinneringsmedailles Lange Voorhout

Vervolgens worden veteranen geëerd met herinneringsmedailles voor hun recente missies. Dit vindt plaats op het Lange Voorhout voor paleis Escher. De Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties worden uitgereikt aan vierenveertig militairen die net terug zijn van hun missie. Dat wordt gedaan in het bijzijn van hun familieleden door onder andere de minister-president en de minister van Defensie.

Nationaal defilé: op de grond en in de lucht

Rond 13.00 uur start het Nationaal Defilé door het centrum van Den Haag met een indrukwekkende flypast. Achttien moderne en historische toestellen vliegen dan over de Hofvijver. Ongeveer 4.000 veteranen van alle missies en krijgsmachtonderdelen defileren daarna, samen met actief dienende militairen rond de Hofvijver, gevolgd door historische legervoertuigen en tientallen muziekkorpsen. Z.M. Koning Willem-Alexander neemt het defilé af op de Kneuterdijk.

Nergens in Nederland is deze combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen, historisch en modern. Ook veteranen die nu bij de politie, douane of het Leger des Heils werken, lopen mee. Kijken kan langs de route of via de live-uitzending van de NOS die middag.

Feestelijke intocht defilé op het Malieveld

Heel bijzonder is de feestelijke intocht van het defilé midden op het Malieveld, zo tussen 14.00 – 15.00 uur. Veronica dj Wouter van de Goes praat alle detachementen ‘binnen’ met de nodige uitleg, afgewisseld met muziek uit de missietijd. Daarvoor zorgt de Fanfare Bereden Wapens en Johnny Too Bad, een UB 40 tribute band. Het muziekprogramma wordt afgesloten door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met Xander de Buisonjé.

Malieveld: bruisend, informatief en gezellig

Het Malieveld staat de hele dag – van 08.30 tot 18.00 uur – open voor iedereen. Er zijn  activiteiten voor alle generaties, van foodtrucks tot veteranenstands en militaire musea. Knoop eens een spontaan praatje aan met een van de vele veteranen, herkenbaar aan het V-speldje op hun revers. Het Plazatheater, de huiskamer van het Malieveld, biedt veteranenauteurs een platform voor hun boeken en speciale stands. Ook is daar de expositie te zien: 20 Jaar Veteranendag, 20 Veteranen. Kinderen vermaken zich in de kidscorner en op de hindernisbaan of spelen voor militaire politie en beklimmen de klimtoren. Of start de dag eens anders en bezoek in de ochtend de ‘kerkdienst te velde’.

De witte anjer

Als teken van erkenning en waardering voor onze veteranen dragen burgers op Veteranendag en bij andere publieksbijeenkomsten met veteranen een witte anjer.

Iedereen mag en kan de witte anjer dragen, een echte of een replica. En dat links op de borst. Zo dragen veel politici en andere autoriteiten een week voor Veteranendag deze bloem. Tijdens Veteranendag worden witte anjers uitgedeeld aan alle bezoekers en langs de route van het defilé. Ook een witte anjer dragen? Vraag er een aan via: witteanjeractie@nlveteraneninstituut.nl

Vlag ook mee!

Net zoals op andere nationale gelegenheden, is het vlaggenprotocol van kracht. Dit betekent dat de nationale driekleur wappert op overheidsgebouwen, maar ook u kunt meedoen. Bedrijven en burgers worden aangemoedigd om op deze dag ook hun vlag uit te steken als blijk van erkenning. Laten we samen de vlag in top hijsen en onze veteranen laten zien dat we trots op hen zijn!

10 jaar veteranenwet

Dit jaar vieren we niet alleen twintig jaar Nederlandse Veteranendag, maar ook het tienjarig bestaan van de Veteranenwet. Deze bijzondere wet biedt een wettelijke basis voor erkenning en zorgplicht van de overheid voor veteranen. In Nederland is iemand veteraan als zij of hij heeft gediend onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies. In de Veteranenwet is ook de rol van de Veteranenombudsman beschreven, een neventaak van de Nationale Ombudsman. Het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn zorgt voor een deel van de uitvoering van de wet.

Bereikbaarheid

In verband met de verwachte drukte kunt u het best met openbaar vervoer naar Den Haag komen. Kijk voor actuele informatie op www.denhaag.nl/bereikbaarheid

20 Veteranenverhalen

Om de 20e Veteranendag te vieren heeft het Nationaal Comité Veteranendag een reeks verhalen gelanceerd waarin veteranen hun persoonlijke ervaringen delen via podcasts, online verhalen of mini-documentaires op: www.veteranendag.nl