Veteranendag 2020

De 16e Veteranendag vond vanwege COVID-19 in een aangepaste vorm plaats op zaterdag 27 juni 2020.

Veteranendag 2020 werd dit jaar in een aangepaste vorm georganiseerd vanwege COVID-19. Als gevolg van de genomen maatregelen werden alle fysieke onderdelen, zoals de medaille-uitreiking op het Binnenhof, het defilé en de festiviteiten op het Malieveld afgelast.

Programma Ridderzaal

De Ridderzaalceremonie werd dit jaar vervangen door een aangepast programma voor een kleine groep gasten bestaande uit koning Willem-Alexander, de minister-president en de minister van defensie, de voorzitters van de 1e en 2e Kamer, 5 veteranen en een scholier. Laatstgenoemde was uitgenodigd als de winnaar van de vlogwedstrijd. Tevens waren de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang aanwezig. Hun aanwezigheid stipuleert de betrokkenheid van de krijgsmacht bij veteranen en de Nederlandse Veteranendag. Op deze manier kon het Nationaal Comité Veteranendag, in samenwerking met de NOS, invulling aan de Nederlandse Veteranendag geven, met als doel dat Nederland toch het jaarlijkse ‘dankjewel’ voor onze veteranen kon meebeleven.

Drs. Jaap Smit, voorzitter van het Nationaal Comité verwelkomde op het Binnenhof Z.M. de Koning, waarna het programma in de Ridderzaal door de voorzitter werd geopend. De minister van Defensie en de minister-president spraken hun respect en waardering uit voor de veteraan.

Veteranen

Ook in het programma stonden de verhalen van vier veteranen centraal. Zij werden in beeldreportages getoond en vertelden over hun ervaringen:

  • Maaike, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis;
  • Dennis, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Hij trad op (zang) in de Ridderzaal;
  • Rick, gewond geraakt in Afghanistan, lid van het Nederlandse Invictus Team
  • Hendrik, indertijd vijf jaar lang ingezet in Nederlands-Indië.

Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen

Verder was aanwezig majoor Frans Erkelens, voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen vanwege het 50-jarig bestaan van deze bijzondere vereniging.

Tussen de gesproken bijdrage en beeldreportages in traden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld – in beeld – met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem. Het programma werd muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer ‘Soldier On’.

Na afloop van het programma hadden alle aanwezigen een informele ontmoeting met Z.M. de Koning en de andere autoriteiten.

Foto's Veteranendag 2020

Kon je er niet bij zijn of wil je nog even nagenieten? Op onze Flickr-pagina vind je de mooiste foto’s van de dag op een rij.

Naar de fotoalbums

Flickr fotoalbums Veteranendag