Ontwerp Witte Anjer Prijs 2019 bekend

24 april 2019

Fotograaf Frederik Klanberg 

Op donderdag 18 april heeft de jury uit drie voorgestelde ontwerpen een ontwerp gekozen voor de Witte Anjer Prijs 2019. De ontwerpen werden gepresenteerd door de kunstenaars zelf, alle drie net afgestudeerd aan de Academie voor de Beeldende Kunsten Den Haag. Het ontwerp van Minnari-Bot Lee viel het meeste in de smaak: een glas geblazen object, lijkende op een vaas, of geweer, staande op een bijzondere voet en met een anjer in de hals.

Ontwerp 1 Witte Anjerprijs Fotografie Frederik Klanberg
Ontwerp Minnari / Fotograaf Frederik Klanberg

De van oorsprong Koreaanse Minnari vertelde zenuwachtig aan de streng kijkende jury over de gedachte achter haar ontwerp. En dat deden de twee andere kunstenaars ook, de een wat zekerder dan de ander. Zo presenteerde de van IJsland afkomstige Marta haar papieren abstract vormgegeven witte anjer en de Nederlandse Manon een ontwerp dat afhankelijkheid en steun typeerde.

Ontwerp 2 Witte Anjerprijs Fotografie Frederik Klanberg
Ontwerp Marta / Fotograaf Frederik Klanberg

Jurylid Joost Roozekrans complimenteerde de ontwerpsters omdat ze zich alle drie gedetailleerd hadden ingeleefd in de veteranenwereld en daaruit belangrijke thema’s hadden gedistilleerd. Zoals kameraadschap en het niet zonder elkaar kunnen, ook vanuit het thuisfront.

Ontwerp 3 Witte Anjerprijs Fotografie Frederik Klanberg
Ontwerp Manon / Fotograaf Frederik Klanberg

De winnares gaat haar ontwerp nu verder uitwerken tot een definitief object dat de voorzitter van het Nationaal Comité op 20 juni uitreikt in hotel Des Indes Den Haag aan de winnaar van de Witte Anjer prijs 2019.

De jury bestond uit de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag Jaap Smit, de projectleider Nederlandse Veteranendag Jan Rijken, Nationaal Comitélid Anne Mulder, veteraan-kunstenaar Henri Clausen en Joost Roozekrans van vormgever Silo Agency.