Online Toolkit Nederlandse Veteranendag

Online Toolkit

Op deze pagina vind je alle informatie over de activiteiten in aanloop naar de Nederlandse Veteranendag en over de dag zelf. De toolkit is gevuld met algemene informatie, teksten en beeldmateriaal om de activiteiten en het evenement aan te kondigen via online kanalen. 

20 jaar Nederlandse Veteranendag

Veteranendag bestaat dit jaar 20 jaar! Om dit jubileum te vieren worden er vanaf 14 februari tot aan Veteranendag op 29 juni wekelijks op woensdag verhalen van veteranen verteld die in een van de eerdere edities hebben bijgedragen aan de Nederlandse Veteranendag. Deze veteranenverhalen zijn te lezen op de website van Veteranendag, te beluisteren via de podcast Mee op Missie op je favoriete podcastplatform en te zien in een mini-documentaire op YouTube, Facebook en Instagram.

Voorbeeldtekst voor LinkedIn, Instagram en Facebook
🔸 [“Quote van de veteraan”] 🔸

Op zaterdag 29 juni 2024 vindt de 20e editie van Nederlandse Veteranendag plaats. Tijdens dit nationale evenement worden de ruim 100.000 veteranen in Nederland geëerd. In aanloop naar deze dag deelt het Nationaal Comité Veteranendag elke week het bijzondere verhaal van één van de negentien veteranen die heeft bijgedragen aan een van de eerdere edities van Veteranendag. In een podcast en mini-documentaire vertellen ze over Veteranendag, hun missies en het belang van erkenning en waardering. Deze week staat [een van de missies + naam (bijv. Afghanistan-veteraan Dayrohn Wiesken)] centraal.

Dit verhaal is hier te lezen, luisteren en zien: https://www.veteranendag.nl/20-jaar/

Voorbeeldtekst voor Twitter
In aanloop naar de 20e editie van de Nederlandse Veteranendag, op 29 juni 2024, delen wij elke week het bijzondere verhaal van een veteraan. Hier lees, luister en kijk je het indrukwekkende verhaal van [een van de missies + naam (bijv. Cambodja-veteraan Peter Bercx)]: https://www.veteranendag.nl/20-jaar/

Campagnebeelden - Nederlandse Veteranendag 2024

Sinds 2005 organiseert het Nationaal Comité Veteranendag, altijd op de laatste zaterdag van juni, de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Op deze dag bedanken wij alle Nederlandse veteranen voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Nederlandse Veteranendag 2023 vindt op zaterdag 24 juni plaats.

Voorbeeldtekst voor LinkedIn, Facebook en Instagram

🔸 Ik ben erbij op de 20e Nederlandse Veteranendag in Den Haag op 29 juni 🔸

Nederland telt ruim 100.000 veteranen. Tijdens de Nederlandse Veteranendag in Den Haag op zaterdag 29 juni bedanken wij hen voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Ben jij er ook bij? Bekijk het hele programma op https://www.veteranendag.nl/programma-veteranendag/

Voorbeeldtekst voor Twitter
🔸 Ik ben erbij op de 20e Nederlandse Veteranendag in Den Haag op 29 juni 🔸

Op 29 juni bedanken we in Den Haag de ruim 100.000 veteranen voor hun inzet in dienst van de vrede. Ben jij er ook bij? Bekijk het programma op https://www.veteranendag.nl/programma-veteranendag/

Maurice (Bassie) van Dreumel wint de Witte Anjer Prijs 2024

Maurice van Dreumel, binnen Defensie beter bekend als Bassie, won op 14 juni 2024 de Witte Anjer Prijs. Deze prijs wordt sinds 2018 jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich op een speciale manier inzetten voor veteranen. Van Dreumel reed in 2008 met zijn peloton in Afghanistan op een bermbom en verloor daarbij zijn kameraden Mark en Dennis. Twee anderen raakten zwaargewond. Het werd een keerpunt in het leven van Maurice. Tot op de dag van vandaag houdt hij contact met zijn eenheid en de nabestaanden van Mark en Dennis. De jury, onder leiding van Angelien Eijsink, reikte de prijs unaniem aan hem uit voor het ‘eeuwigdurend kameraadschap’. ‘In totaal waren er 20 genomineerden voor de Witte Anjer Prijs, ter ere van het 20jarig jubileum van de Nederlandse Veteranendag. Wat Maurice doet is heel belangrijk. Pas als we vergeten wie het leven gelaten hebben, zijn ze pas echt dood,’ zegt Jaap Smit, de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag.

De Witte Anjer Prijs werd dit jaar ontworpen door H.K.H. Prinses Margarita. Het ontwerp, bestaande uit twee handen op elkaar die een witte anjer vasthouden, symboliseert het vasthouden van de verschillende generaties. H.K.H. Prinses Margarita: ‘Ik heb bewondering voor alle twintig genomineerden voor de Witte Anjer Prijs en voor wat zij doen voor de veteranengemeenschap. Hun inzet maakte het extra bijzonder voor mij om deze prijs te mogen ontwerpen.’

Winnaars Kidswedstrijd 2023

Jonge makers tussen de 9 en 13 jaar werden opgeroepen om samen met hun klas een speciale veteranenmedaille te ontwerpen. Alle inzendingen worden tentoongesteld op de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. De winnaars worden op de dag als VIP-gasten ontvangen en mogen na de zomer nog een rondvlucht maken in de historische Dakota (DC-3). 

Voorbeeldtekst voor LinkedIn, Facebook of Instagram

🔸 De winnaars van de Kidswedstrijd Veteranendag 2023 werden getrakteerd op een rondvlucht en hadden geluk met prachtig weer. 🔸
De DC-3 Dakota steeg op voor de kinderen van de Goede Herder uit Helmond. Deze jonge makers werd opgeroepen om samen met hun klas een speciale veteranenmedaille te ontwerpen. Uit de meer dan 130 inzendingen was hun veteranenmedaille verkozen tot het winnende medaille. De vlucht zullen de kinderen nooit meer vergeten. Het was voor velen zelfs de eerste keer in de lucht. Desondanks waren de kinderen goed op de hoogte van de historische waarde van het vliegtuig.
“Het vliegtuig is tijdens de oorlog gebouwd en naar Europa gevlogen door vrouwen. Super stoer.”

Voorbeeldtekst voor Twitter
🔶 De DC-3 Dakota steeg op voor de kinderen van de Goede Herder uit Helmond.🔸
Hun medaille werd verkozen uit de meer dan 130 inzendingen en als dank vlogen ze mee in het historische vliegtuig. De vlucht zullen de kinderen niet snel vergeten!

Nederlandse Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag is een nationaal evenement dat jaarlijks plaatsvindt in Den Haag om veteranen te eren die zijn ingezet in dienst van de vrede. Het is een evenement voor alle veteranen, familie, vrienden en iedereen die hen waardeert. 

Voorbeeldtekst voor LinkedIn, Facebook of Instagram
🔸 Zaterdag 29 juni 2024 vindt de 20e Nederlandse Veteranendag plaats. 🔸

Het is een nationaal evenement om de ruim 100.000 veteranen in Nederland te eren. Sinds 2005 wordt de Nederlandse Veteranendag georganiseerd op de laatste zaterdag van juni. Het eren en waarderen van veteranen staat op de dag  centraal. Het is een evenement voor alle veteranen, familie, vrienden en iedereen die hen waardeert. 

Het dagprogramma bestaat uit de bekende deelactiviteiten, onder andere uit de opening in de Koninklijk Schouwburg, een medaille-uitreiking op het Lange Voorhout, het nationaal veteranendefilé voor Z.M. de Koning en de afsluitende gezelligheid met muziek op het Malieveld. 

Voorbeeldtekst voor Twitter
Zaterdag 29 juni 2024 vindt de 20e Nederlandse Veteranendag plaats. Een nationaal evenement voor alle veteranen, familie, vrienden en iedereen die hen waardeert. Op de dag vindt er onder andere een medaille-uitreiking en veteranendefilé plaats voor Z.M. de Koning.

Voor meer informatie over de Nederlandse Veteranendag kun je naar deze pagina.