nieuws

Maurice (Bassie) van Dreumel winnaar Witte Anjer Prijs 2024

13 juni 2024

Het Nationaal Comité Veteranendag maakte vandaag de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2024 bekend tijdens een ceremonie in Hotel des Indes in Den Haag. Jurylid luitenant-generaal b.d. Leo Beulen reikte samen met Jaap Smit, voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, de prijs uit aan Maurice (Bassie) van Dreumel. Van Dreumel reed in 2008 met zijn peloton in Afghanistan op een bermbom en verloor daarbij zijn kameraden Mark en Dennis. Twee anderen raakten zwaargewond. Het werd een keerpunt in het leven van Maurice. Tot op de dag van vandaag houdt hij contact met zijn eenheid en de nabestaanden van Mark en Dennis.

Maurice (Bassie) van Dreumel is unaniem door de jury gekozen als winnaar voor zijn voorbeeldfunctie van zijn eeuwigdurende kameraadschap die hij al 16 jaar toont aan zijn mede veteranen, kameraden en aan de families van de omgekomen militairen tijdens hun missie in Afghanistan in 2008. De jury werd bijzonder geraakt door de voordracht van de vader van de omgekomen Mark Schouwink, door het feit dat hij na 16 jaar nog steeds zoveel steun ontvangt van Maurice van Dreumel en zijn collega’s uit de eenheid, een verbinding met hen voelt en dat hij als vader ondanks zijn grote verdriet deze waardering naar Maurice van Dreumel uit in de vorm van deze nominatie. “Wat Maurice doet is heel belangrijk. Pas als we vergeten wie het leven gelaten hebben, zijn ze pas echt dood”, zegt Jaap Smit de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag.

 

‘Ik ben er stil van. Het raakt mij dat ik de prijs heb gewonnen en dat kunt u aan mij zien.’
Maurice van Dreumel

Van Dreumel werd in 2008 voor de vierde keer uitgezonden, dit keer naar Afghanistan, als Opvolgend Pelotonscommandant. Het werd een missie die een grote invloed zou hebben op het verdere verloop van zijn leven. Op 18 april, om 07:36 lokale tijd, reed een deel van zijn peloton op een bermbom. Een goede vriend van Maurice, luitenant Dennis van Uhm, en soldaat Mark Schouwink kwamen hierbij om het leven. Twee andere pelotonsleden, Toninho Norden en Roger Hack, raakten zwaargewond. Vanwege zijn functie nam Maurice Dennis’ taken over. De dag dat hij terugkwam in Nederland, stond hij bij de ouders van Dennis en Mark op de stoep om over hun zonen en de missie te praten. Ook is hij jaarlijks op de herdenkingen voor Mark en Dennis. Ook voor de kameraden die gewond raakten is Maurice een grote steun. Hij speelde een hoofdrol in de film over het leven van Toninho, die door de explosie in een rolstoel belandde. Toen bekend werd dat Toninho ALS heeft, een ziekte met grote impact op zijn leven, ging Maurice mee op Militaire Bedevaartstocht naar Lourdes.

Het juryrapport kan hier worden gedownload.