nieuws

Ode aan onze Veteranen

26 juni 2024

René van Kooten, Dwight Dissels en Do brengen muzikale ode aan Nederlandse veteranen

Aan de vooravond van de twintigste editie van de Nationale Veteranendag presenteert Carrie ten Napel een muzikaal eerbetoon aan drie Nederlandse veteranen op het Malieveld in Den Haag. Voor, tijdens en na de missie is voor veel militairen muziek erg belangrijk. Dat geldt ook voor veteranen Audrey, Peter en Chris; jarenlang hebben zij gediend bij de luchtmacht, marine en landmacht. Tijdens het live-programma worden de veteranen toegezongen door René van Kooten, Dwight Dissels en Do.

Audrey Prins gaat in totaal drie keer op missie met de luchtmacht. Sinds november 2023 is ze met pensioen, maar zet zich nog elke dag in voor anderen. Onder meer door bij het Nationaal Ereveld Loenen als gastvrouw bezoekers rond te leiden en te vertellen over militairen en veteranen die gestreden hebben voor de vrijheid. Een aantal van hen kent Audrey persoonlijk. Ook loopt Audrey op Veteranendag mee met het vrouwendetachement van de luchtmacht. Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat de eerste vrouwen bij de krijgsmacht kwamen.

Chris van Laarhoven wordt in 1981 als ambulancechauffeur uitgezonden naar Libanon. Sindsdien spelen het land en de oorlog nog steeds een grote rol in zijn leven. Samen met dochter Allysha organiseert Chris terugkeerreizen voor veteranen naar Libanon. Hoe was het voor Allysha om op te groeien met een vader die op missie was en daarna niet over zijn gevoelens kon praten? Allysha is reservist en wil geestelijk verzorger worden bij defensie. Samen met haar vader Chris vertelt ze daarover bij Carrie aan tafel.

Peter Bercx weet als zoon van een marineman al vroeg dat ook hij in het leger wil. Hij wordt marinier, gaat vier keer op missie en blijft 23 jaar in dienst. Ondanks de psychische schade die Peter oploopt in deze jaren, heeft hij geen seconde spijt van zijn tijd bij defensie. Peter zet zich nog altijd in voor veteranen en geüniformeerden die lijden aan PTSS en ontvangt een lintje voor zijn vrijwillige inzet. Zijn motto: ‘altijd blijven knokken’.

Onder begeleiding van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en dirigent Pieter Jansen worden Audrey, Chris en Peter op het Malieveld toegezongen door René van Kooten, Dwight Dissels en Do. Ode aan onze Veteranen is een samenwerking tussen het Nationaal Comité Veteranendag en Omroep MAX.

Ode aan onze Veteranen is te zien op vrijdag 28 juni om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.

(bron: Omroep MAX)