nieuws

Koning eert veteranen met actieve rol op 20e Nederlandse Veteranendag

27 juni 2024

Zijne Majesteit de Koning en minister-president Rutte wonen zaterdag 29 juni in Den Haag de twintigste editie van Veteranendag bij. Dit is een eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen die zich in dienst van de vrede hebben ingezet. Voor de twintigste editie van de dag geeft Koning Willem-Alexander een toespraak.

De dag start met een ceremonie in de Koninklijke Schouwburg waar veteranen bijzondere persoonlijke verhalen vertellen, in combinatie met muziek en filmbeelden. Onder andere Dennis Kroon zal optreden tijdens de openingsceremonie, maar Dayrohn Wiesken, Anke Dorpmanns en Sandra Keijer. De Koning houdt bij aanvang van de ceremonie een toespraak en spreekt na afloop met enkele veteranen. De toespraak van Zijne Majesteit de Koning is een unicum, waardoor de opening van de twintigste editie op een zeer bijzondere manier opgeluisterd wordt.

Toespraak Koning bijzonder gebaar voor veteranengemeenschap
In aanloop naar de twintigste editie van de Nederlandse Veteranendag portretteerde het Nationaal Comité Veteranendag twintig bijzondere veteranen. Elk van hen was betrokken bij een van de eerdere edities van de speciale dag. Door middel van een podcast, mini-documentaire en een geschreven verhaal is hun verhaal nogmaals verteld en is het belang van Veteranendag wederom onderstreept.

Tijdens de opnames bleek dat Zijne Majesteit de Koning voor veel veteranen symbool staat voor de vaderlandsliefde die veel veteranen drijft om zich in te zetten voor vrede en veiligheid. De toespraak van de Koning zal dan ook voor bijvoorbeeld geportretteerde veteranen Eus Sandel, Arjan van Egmond en Marco Kroon een prachtige en betekenisvolle opening zijn van een dag vol erkenning en waardering.

Na de openingsceremonie in de Koninklijke Schouwburg krijgen 44 veteranen op het Lange Voorhout een medaille uitgereikt voor hun recente inzet. De minister van Defensie, Kasja Ollongren, houdt vooraf een toespraak. Een aantal bijzondere decorandi krijgt de medaille opgespeld door onder anderen de minister-president, de minister van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht. De Koning woont de medaille- uitreiking bij.

In de middag neemt Koning Willem-Alexander op de Kneuterdijk een defilé af waar ruim honderd detachementen aan deelnemen. Dit zijn zowel veteranen als actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen. De geportretteerde Peter Reijn heeft ieder jaar een mooie rol tijdens het Defilé: hij loopt als eerste veteraan over de route om Witte Anjers uit te delen aan het publiek langs de kant. Het defilé wordt daarnaast ingeluid met een fly-past. In een mini-documentaire over helikopterpilote Dominique Schreinemachers vertelt zij over deze vlucht. Het defilé eindigt op het Malieveld, dat is ingericht als muziekplein en waar de hele dag publieksactiviteiten plaatsvinden.

Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan alle veteranen die zich van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missies van nu hebben ingezet. Het doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen. De dag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners.